Kirja-arviot
5.5.2017
|
Noora Åman, Härmän lukio

Raha ratkaisee

Kirjailija Heleena Lönnrothin kirjoittama Raha ratkaisee (Kustannus-Mäkelä, 2008) on jännitysromaani ja dekkari. Kirjan tapahtumat sijoittuvat keskikesään. Sen tummassa kannessa oleva huppupäinen hahmo lupaa jo jännittävää seikkailua. Lönnroth on Alahärmässä syntynyt kirjailija. Hän on tunnettu rikosromaaneistaan, joita suurin osa hänen teoksistaan on. Esimerkiksi myös Kuoleman portti ja Pyöritä tuudita pellavapäätä ovat hänen kirjoittamiaan romaaneja.

Romaanissa Raha ratkaisee Jalle Onkalovaara on yrityskaupoilla rikastunut, eläkkeellä oleva maanrakennusyrittäjä, joka lähtee pienen ystäväporukan kanssa viettämään viisivuotishääpäiväänsä Lappiin, Tenolla sijaitsevalle mökilleen. Mukaan lähtevät Jallen vaimo Pupi sekä tämän poika Alvari. Mukana ovat myös Onkalovaaran nuoruudenystävät Hakki Hakkarainen ja Asseri Valo.

Matkalla pohjoiseen selviää, että jotain on vialla. Yhtäkkiä, kesken matkaa tapahtuu huolestuttava välikohtaus, kun tuntematon autoilija ajaa suoraan Jallen ja seurueen auton kylkeen ja sivupeili rapsahtaa poikki. Se herättää Hakkaraisen ja Valon epäilykset siitä, että jotain on vialla. Hakki ja Asseri pyörittävät Kaakonetsivien etsivätoimistoa. Onkalovaara on herättänyt bisneshenkisyydessään katkeruutta työkavereissaan ja jopa lapsissaankin, entisistä vaimoista puhumattakaan. Onkalovaaran vihamiehet ovat saaneet vihiä hänen rikkauksistaan ja kadehtivat häntä ja hänen menestystään. Tenolta tuleekin äkkilähtö kohti etelää, kun ammattitappaja ahdistelee seuruetta. Matka takaisin Kotkaan jättää jälkeensä ruumiita, mutta Onkalovaara pysyy hengissä.

Tämä oli ensimmäinen Lönnrothin kirja, jonka olen lukenut. Samalla se oli myös ensimmäinen jännitysromaani ja dekkari, jonka olen lukenut, sillä olen aiemmin lukenut hieman erityylisiä kirjoja. Teksti on helppolukuista ja tarina kulkee hyvin eteenpäin. Juonesta saa hyvin kiinni. Kirjan alku sekä matka Kotkasta Tenolle ja takaisin ovat tosin hieman pitkäveteistä luettavaa, sillä siinä vain kerrotaan matkan kulusta ja pysähtymisistä matkan varrella. Mutta oli toisaalta mukava huomata, että kirjassa on esillä paikkoja Pohjanmaalta, kuten Alahärmän Power park, Keskisen kyläkauppa ja Kalajoki. Kirjan henkilöt käyvät näissä pohjalaisissa paikoissa meno- ja tulomatkalla.

Lönnroth kirjoittaa jännittävästi Lapin tapahtumista ja tarina on mukaansatempaava ja rohkea. Tosin välillä kirjan tapahtumat voisivat edetä nopeamminkin. Suosittelisin kirjaa sellaisille lukijoille, jotka pitävät jännityksestä, sillä kirjassa on monia jopa pelottavia kohtia, kuten Onkalovaaran ja seurueen takaa-ajo. Tämä ei ehkä sovi herkille lukijoille, koska siinä murhataan ihmisiä. Kirja on tarkoitettu enimmäkseen aikuisille. Kaiken kaikkiaan kirja on kuitenkin melko mukavaa luettavaa ja aikakin kului sen parissa nopeasti.

← Takaisin
seuraa meitä