Kirja-arviot
25.4.2024
|
Juhi Juntura, 17v

”Rämö osaa pitää lukijan juuri oikealla tavalla jännityksessä”

kansikuva, vuori, lunta

Satu Rämön hittisuosioon noussut Hildur-trilogian kolmas ja viimeinen osa Jakob ilmestyi marraskuussa 2023, ja sen on kustantanut WSOY. Kirja kertoo Islannin Länsivuonoilla tapahtuvasta, ja poiketen trilogian kahdesta muusta kirjasta Jakobissa seikkaillaan myös Suomessa. Samalla lukija tutustuu paremmin päähenkilö Hildur Runarsdottirin suomalaiseen poliisikollegaan Jakobiin ja hänen menneisyyteensä.  

Länsivuonoilla Ísafjörðurin kylässä eletään vuoden pimeintä aikaa. Joulunaikaan laskeutunut kylä kokee järkytyksen, kun kalankasvatusaltaasta löytyy ruumis. Pian vyyhti alkaa purkautua ja lisää murhia alkaa paljastua. Murhia selvittävän Hildurin mieltä painaa kadonneen siskon Rósan kohtalo. Samaan aikaan Jakob lähtee Suomeen selvittämään lapsensa huoltajuuskiistaa. Myös Hildur joutuu lähtemään Suomeen saatuaan kollegaltaan karmaisevan puhelun. 

Ensimmäisessä osassa Hildurissa Suomesta Islantiin poliisivaihtoon tullut Jakob muuttaa Islannin maaseudulle Hildurin työpariksi. Hänestä ei ensimmäisessä eikä liiemmin toisessakaan osassa kerrota syvällisesti, mutta kolmas osa on omistettu Jakobille ja hänen menneisyydelleen. Trilogian päätösosassa miehen menneisyydestä alkaa paljastua tietoja, ja lukijalle alkaa valjeta, mitä todellisuudessa Jakobin ja hänen entisen vaimonsa välillä on tapahtunut.  

Hildur-trilogia on yksi myydyimmistä kotimaisista kirjasarjoista. Se on saanut osakseen niin paljon huomiota, että käännösoikeudet on myyty lukuisiin maihin. Eikä mikään ihme. Kirjasarja on huippuhyvä. Rämö osaa pitää lukijan juuri oikealla tavalla jännityksessä turhia yksityiskohtia tai täytetekstiä kirjoittamatta. 

Jakob on onnistunut ja jännityksellään mieltä kutkuttava teos. Suomen ja erityisesti kaivostoiminnan vetäminen dekkariin on osuva veto, sillä kaivostoiminta on Lapissa melkoinen kiistakapula. Oman ratsastushistoriani takia laiton hevosverikauppa kuulosti hirveältä, mutta toimi sitäkin osuvampana juonenkäänteenä kirjassa. Vaikka Jakob on tarkoitettu sarjan viimeiseksi osaksi, uskon kuitenkin, että hahmoista ja Islannista riittäisi vielä paljon kerrottavaa, ja toivonkin, että kuulemme Hildurista ja Jakobista lisää myös tulevaisuudessa.  

← Takaisin
seuraa meitä