Kirja-arviot
10.1.2018
|
Otto Tarvainen, Herttoniemen yhteiskoulun lukio

Räppäri Palefacen teos Viides maamme -kirja käsittelee aikaamme kriittisesti

 

Viides Maamme -kirja (Like)

Paleface: Viides Maamme-kirja
(Like 2017)
246 s.

Karri Pekka Matias Miettinen, joka tunnetaan paremmin nimellä Paleface, on 39-vuotias suomalainen rap-muusikko ja yhteiskunnallinen aktivisti. ”Viides maamme -kirja” on kokoelma pamflettimaisia tekstejä.
Kirjan nimi juontuu siitä, että Zachris Topelius, Jörn Donner sekä Erkki Pulliainen ovat kirjoittaneet aiemmin yhteensä neljä Maamme kirjaa. Palefacen kirja on näin järjestyksessä viides.

Kirja käsittelee ennakkoluuloja erilaisissa asioissa, kuten homoseksuaalisuudessa ja rasismissa. Paleface itse tulkitsee näitä asioita ja jättää osan asioista lukijan mietittäviksi. Kirja käsittelee lisäksi paljon vähemmistöihin liittyviä kysymyksiä, kuten saamelaisten oikeuksia, myös eduskunnan hyväksymän Tenon sopimuksen kautta.

Kirjassa on paljon kritiikkiä hallitusta ja eduskuntaa kohtaan. Onko eduskunta oikeasti hyväksynyt sellaisen sopimuksen, että turistit voivat kalastaa huvikseen halvemmalla kuin paikallinen saamelainen, joka kalastaa pari kalaa omaan käyttöönsä syötäväksi?
”Kyseessä on jälleen märkä rätti saamelaiskulttuurin kasvoille, Tenojokisopimuksen läpimenon voi nähdä tässä jatkumossa edelleen saamelaisten perusoikeuksien polkemisena”, Paleface kirjoittaa.

Paleface kertoo kirjassaan suomalaisuudesta. Suomalaisten on hyvä tietää myös saamelaisten synkkä historia ja se, miten saamelaisia kohdellaan nykyään, koska he ovat myös osa meidän kulttuuriamme, vaikka jäävät usein varjoon.

Huippusuosittu rap-artisti Paleface sai kimmokkeen Viidennen Maamme -kirjan kirjoittamiseen, kun eräät perussuomalaiset toimijat vaativat hänen erottamistaan Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlia valmistelevasta elimestä. Heidän mukaansa Palefacella oli epäilyttävän paljon ”epäisänmaallisia” näkemyksiä, joiden mukaan hänen ei pitäisi osallistua satavuotiaan Suomen juhlinnan järjestelyihin. Paleface purkaa väitteet osiin, vastaa niihin ja osoittaa ne perusteettomiksi.

Mielestäni kirja on loistava, koska se käsittelee laajasti erilaisia arvoja. Palefacen mielipiteet ja kannanotot ovat kiinnostavia. Suosittelen kirjaa kaikille, eikä siitä haittaakaan ole, päinvastoin.

Kirja käsittelee tärkeitä asioita hyvin ja ennakkoluulottomasti. Teos on helppolukuinen, ja siinä on 246 sivua eli se ei ole pitkäkään, ja lisäksi kirjassa on kuvia tekstin tukena. Kirjassa pysyy hyvin mukana, ja koko ajan tulee esiin uusia asioita. Sen kanssa ei jää jumiin vaan se kulkee lukijan kanssa käsi kädessä eteenpäin.

← Takaisin
seuraa meitä