Kirja-arviot
9.12.2019
|
Elina Riutta

Rohkea ja intensiivinen trilleri

Siri Kolu ja Salla Simukka: S/S Urst: Kontakti, Otava 2019

Adoptoitu Ursa on ollut poissa kotoa kymmenen vuotta, kun hän palaa kotiin osallistuakseen isänsä hautajaisiin. Ursan siskopuoli Stella on yhtä hämmentynyt niin Ursan yllättävästä paluusta, kuin heidän isänsä kuolemastakin. Stellan menneisyydestä tutut tunteet uhkaavat nousta pintaan, juuri kun hän on saanut rakennettua kiinteän elämän ja turvallisen parisuhteen. Ursaa ja Stellaa yhdistää menneisyyden ja perheen lisäksi yhteinen huoli: heidän isänsä oli terve, kuinka hän on yhtäkkiä voinut saada sydänkohtauksen? Isän epämääräisen kuoleman jälkeen siskoksista tuntuu, että heidän äitinsä salailee asioita, eikä pieni kotikylä tunnu ollenkaan vierasystävälliseltä kauan poissaolleesta Ursasta. Helteen painostamassa kaupungissa kahden nuoren naisen tunteet kuumenevat entisestään kasvavan vaaran uhan tunnusta. Saako mikään vaara tai pelko silti pidettyä Stellaa ja Ursaa erillään?

S/S Urst: Kontakti on Siri Kolun ja Salla Simukan ensimmäinen yhteinen aikuisten romaani, joka aloittaa trilleritrilogian. Teoksen keskiössä on sisarten välinen yhteys ja kielletty rakkaus, joka koittaa uhmata muiden paheksuntaa, kovasta vastustuksesta huolimatta. Kielletyn rakkauden lisäksi Kontakti kuvaa myös ulkopuolisuutta ja kaipuuta. Kerronta vuorottelee menneisyyden ja nykyisyyden välillä, paljastaen vähän kerrallaan ja näin pitää lukijan uteliaisuutta yllä. Teoksen kieli on rikasta, kuvaukset eläviä ja välillä kerronta muistuttaa jopa runoutta.

Kontakti on jotain uutta ja jännittävää. Se yhdistelee erotiikkaa ja trilleriä rohkeasti erikoisella tavalla. Välillä ihmettelin muutamia outoja valintoja, mutta ne toisaalta sopivat teoksen tyyliin. Pelkän trillerin ystävälle en välttämättä lähtisi teosta suosittelemaan, sillä teeman painotus on paljon enemmän erotiikkaan kallellaan. Kaiken kaikkiaan Kolun ja Simukan sähköistävä yhteistyön tulos on mutkaton ja virkistävä lisä suomalaisen kirjallisuuden genrejen kenttään.

← Takaisin
seuraa meitä