Kirja-arviot
8.4.2020
|
Alisa Lokkila, 16v.

Runokokoelma nuorten kirjoittajien elämästä

Aura Nurmi (toim.): Voidaan puhua jossitellen, Kosmos 2019

 

Nurmi on koonnut runokokoelmaan nuorten kirjoittajien runoja elämästä. Tämän myötä jokaisen runon tyyli on omanlaisensa ja runoihin ei kyllästy. Suurin osa runoista ei ole perinteisiä saman pituisine säkeistöineen ja loppusointuineen. Runojen sisältöihin on helppo samaistua, vaikkei olisikaan esimerkiksi vankilassa ollut, ja jokainen runoista kertoo oman tarinansa. Runokokoelmasta on myös saatu varsin yhtenäinen, vaikka kirjoittajia on ollut useampia.

Runojen sanavalinnoista huomaa kirjoittajien olevan nuoria, kuten ”mistä fuckboyn tunnistaa?” ja ”frendit välil overdoussaa”. En ole ennen ajatellut nuorten eroja perheiden ja varallisuuden suhteen. Erityisesti Nata Karjalaisen runo sai minut ajattelemaan tätä erilaiselta kannalta. Jos kirjan lukee, sen sanomalta on vaikea välttyä, eikä sitä pysty olla ajattelematta.

Vaikka kirja on lyhyt, sen sanoma välittyy kirjan kansien välistä. Runot saivat minut kyseenalaistamaan omia ennakkoluulojani nuorista, joiden elämä ei ole samanlaista kuin omani. Vaikka he ovat vankilassa, heillä on toiveita tulevaisuudesta eivätkä he aio luovuttaa. Säkeistö ”Mutsi mä lupaan et vielä mä lopetan äiti mä en halua olla rosvo”, sai tunteet heräämään. Kuinka jotkut kärsivät vaikka kuinka yrittävät ja haluavat menestyä.

Runojen kirjoittajissa on todella paljon potentiaalia. Jotkut ovat piilossa kaltereiden takana, vaikka he pystyisivät ulkomaailmassa mihin vain. Heidän toiveensa ja kärsimyksensä koskettaa lukijaa.

En ole juurikaan runokokoelmia lukenut, joten tämä kirja oli aivan uusi kokemus. Kirja sopii mielestäni hyvin ensimmäiseksi runokokoelmaksi, koska suurin osa runoista ei ole vaikeasti tulkittavia. Koska kirja on lyhyt, sen jaksaa lukea useampaan kertaan, ja jokaisella lukukerralla runoista havaitsee jotain uutta.

Erityisesti nuorten tulisi lukea tämä kirja. Heidän ajatusmaailmansa voisi mullistua tai edes täydentyä kirjan luettua. Koen kuitenkin, että kirja koskettaisi myös aikuisia ja muistuttaisi heitä nuoruudesta ja sen tuomista vaikeuksista, uusista ja vanhoista.

← Takaisin
seuraa meitä