Kirja-arviot
24.5.2022
|
Liina Saunio, 17v

Säkeiden avulla avoimuuteen

ihana kansikuva

Dess Terentjeva: Ihana (WSOY 2021)

Ihana on hiljattain julkaistu teos, joka voitti WSOY:n Taajuus Z-kirjoituskilpailun. Kilpailun tavoite oli löytää suomalaiseen nuorten romaanivalikoimaan uutta ulottuvuutta. Ihana on säeromaani, eli sen rakenne onkin hieman normaalista poikkeava, jonka sivussa on käsitelty herkkiä ja tärkeitä aiheita taitavasti.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun luin säeromaania, ja se oli ehdottomasti positiivinen yllätys. Tarinaan hypätään aivan erilaisella otteella sisään, kun sen ulkoasu ei ole tyypillinen. Mielestäni kirja jättää kohtia lukijan tulkittavaksi juurikin siksi, että säkeillä kerrotaan lukijalle vain tärkeimmät yksityiskohdat. Nerokkaiden säkeiden mukana seurataan yhdeksättä luokkaa käyvää Liljaa sekä hänen uutta ihastusta, jonka hän on nimennyt Ihanaksi, koska hän vain on niin Ihana.

Tarinan edetessä matka ei ole mutkaton. Liljan isän uuden naisystävän arvot eivät kohtaa Liljan ajatusmaailman kanssa, ja kaiken lisäksi Ihana sattuu olemaan isän uuden naisystävän lapsi. Riitoja isän kanssa on yhtäkkiä koko ajan, ja ihmissuhteisiin liittyvät haasteet tulevat esille.

Lilja on ihastunut Ihanaan sosiaalisen median kautta, jossa Ihana on itsevarma ja avoimesti muunsukupuolinen, mutta kun Ihana ja hänen äitinsä alkavat vierailla Liljan ja hänen isänsä luona, Lilja huomaa, ettei Ihana olekaan ollut avoin tästä puolestansa äidillensä.

Teoksen keskeisin sanoma on mielestäni se, kuinka tärkeää avoimuus on. Avoimuus -teema pyörii monessa kohdassa. Liljalle avoimuus on tärkeä arvo ja hän onkin avoin ja hyväksyvä, mutta kaikki muut eivät välttämättä olekaan. Lilja kamppailee myös ristiriitojen kanssa, kun huomaa, että välillä hän luo itsekin ennakko-oletuksia muista ihmisistä. Vaikka onkin avoin, voi oma mieli välillä tehdä kepposia.

Kirjassa tuodaan Liljan ajatusmaailman kautta kauniisti esille se, kuinka jokaisella on oikeus olla juuri sellainen kuin on. Kirjassa on kannustava ilmapiiri avoimuudelle, joka on mielestäni tärkeää. Erilaisten suhteiden kautta näytetään sitä, että vaikka aluksi voikin olla hieman hankalaa, asiat kyllä helpottuvat, kun niistä puhuu avoimesti. Tällainen on hyväksi, sillä se tukee ja saattaa myös tuoda turvaa nuorten henkilökohtaisille ajatuksille.

Ihana on mielestäni kauniisti kasaan rakennettu teos. Nuorille ajankohtaisia aiheita käsitellään taitavasti, siten, että vaikka aiheet koskettavatkin, pystyy teoksen juonesta nauttimaan. Tarina on mukaansatempaava, enkä voinut laskea kirjaa käsistäni sen aloitettuani.

← Takaisin
seuraa meitä