Kirja-arviot
15.3.2022
|
Elina Riutta

Sanat ovat suurin aarre

Satalatva kansikuva

Satalatva- Kalevala uusin silmin (toim. Salla Simukka & Siri Kolu, Tammi 2021)

”Kielellä voidaan viedä valta muiltakin kuin vain sinulta. Sanoilla kalevalainen sotii, laulaa ihmiset suohon ja kiven alle. Sanat ovat suurin aarre –”

Kirjailijat Salla Simukka ja Siri Kolu ovat koonneet Satalatvaan kuudentoista kirjailijan tulkintoja Kalevalasta sekä sen hahmoista nuorille samastuttavista ja tuoreista näkökulmista. Kirjassa kuvaillaan muun muassa Kalevalan Tinderiä, sitä miten Ilmarinen suhtautuisi nykymaailmaan, kuinka Ainolla olisi voinut olla erilaisia vaihtoehtoja sekä miltä näyttäisi Kalevalan iltapäivälehti. Tarinat vaihtelevat tyyliltään satumuotoisista runoihin ja lehtiotteista sotapäiväkirjaan, mutta ne eivät silti tunnu irrallisilta toisistaan. Ne ovat osa suurempaa kokonaisuutta, kirjassakin kuvatun Satalatva-puun oksistoa, josta valtava ja ikuinen tarinapuu muodostuu. 

Satalatva tuo Kalevalan tähän päivään ja muistuttaa, että vaikka kansallisromantiikan aika on ohi, voi kansalliseepos silti toimia inspiraation lähteenä eivätkä uudet tulkinnat ole pois alkuperäisestä teoksesta vaan rikastuttavat sitä entisestään. Tarinat itsessäänkin ovat kiehtovia: joidenkin vanhaa mystiikkaa huokuvasta tunnelmasta tulee kylmiä väreitä ja joidenkin hahmojen rempseät tulkinnat hymyilyttävät. Kaikki tarinat eivät kolahda, mutta jokaiselle on jotakin. Erityisesti teoksen lopussa oleva runo on voimaannuttava ja toimii hyvänä loppuhuipennuksena.

Vaikka teos tuo uuden tuulahduksen kansalliseepoksen sivuille, pysyy taustalla silti ajatus maailman muuttumattomuudesta, siitä kuinka menneisyys ja nykyisyys ovat yhtä, kuinka menneiden sukupolvien kokemukset ja tunteet ovat tehneet polkua meille, ja kuinka se työ on ollut arvokasta. Tästä kaikesta tulee lohdullinen ja turvallinen tunne, joka saa kaipaamaan Kalevalan kotiin ja tarttumaan vanhaan tuttuun eepokseen jälleen.

← Takaisin
seuraa meitä