Kirja-arviot
29.11.2021
|
Hanna Koskinen

Sarjakuvasta leffateatterin kankaalle

sarjakuvia

Kuva: Eric Mclean, Unsplash

 

!! Sisältää spoilereita Marvel-elokuvista, -sarjoista ja -sarjakuvista !!

Marvelin elokuvat ovat aivan mahtavia, mutta entäs Marvelin sarjakuvat? Alkuperäiset, upeat ja värikkäät piirrosruudut ovat se, mistä Marvel sai alkunsa.

Ihan ensimmäinen Marvelin sarjakuvalehti oli Marvel Comics nro. 1, ja se ilmestyi vuonna 1939. Silloin yhtiön nimi oli vielä Timely. Jack Kirby, yksi merkittävimmistä Marvelin piirtäjistä, aloitti uransa Timelylla vuotta myöhemmin. Käsikirjoittajista kenties kuuluisin Stanley Lieber eli Stan Lee aloitti vuonna 1941.

Monet Marvel-fanit kertovat usein pitävänsä joko sarjakuvista tai elokuvista, mutta itse pidän valintaa todella vaikeana. Leffoja saattaa joidenkin olla helpompi katsoa kuin sarjakuvia lukea, mutta sarjakuvista, kuten kirjoistakin, voi saada ihan samanlaisen koukkuun jäämisen tunteen kuin elokuvistakin. Vaikka monet elokuvat on tehty sarjakuvien pohjalta, huomattavia erojakin on. Osa käsikirjoituksista on toki aivan uusia.

MCU eli Marvel Cinematic Universe jättää melko paljon sarjakuvissa tapahtuneita juttuja pois, mutta niinhän käy tosi usein, kun leffoja tehdään vaikka romaanien pohjalta. Jos kirjoja tai sarjakuvia kohtelisi suorana käsikirjoituksena siihen, mitä elokuvassa tai sarjassa tapahtuu, kestäisi elokuva tai sarja usein varmaan kymmenen kertaa pidempään. Siksi joitain asioita on pakko jättää pois.

Marvelin sarjakuvissa tosi isoja juttuja olivat Fantastic Four – ja X-men -sarjat. Ne eivät  elokuvina kuitenkaan suoranaisesti kuulu MCU:hun vaan 20th Century FOXille. Toki molemmat elokuvasarjat ovat hyviä, mutta uskon, että niistä olisi tullut vielä parempia MCU:n osana.

Clint Barton, hashtagin itshouldhavebeenclint-tähti on hyvä hahmo elokuvissa, mutta sarjakuvissa hän on paljon enemmän. Hän on sankari ja pahis, ja hänelle annetaan paljon enemmän taustatarinaa kuin elokuvissa. Itshouldhavebeenclint-asiasta olen eri mieltä. Tämä hashtag tukee siis mielipidettä, että Clintin olisi pitänyt uhrata itsensä Ikuisuuskivien puolesta Natasha Romanoffin sijaan. Jos tykkäsit siis Natashasta enemmän, se on ihan okei, mutta jos miettii ihan loogisesti, niin olihan sen pakko olla hän.  

Tämä yllättää, jos katsoit vain elokuvan

Wanda ja Pietro Maximoff, Hydran testikaniinit, jotka saivat voimansa tieteellisistä kokeista – eipäs ollutkaan näin sarjakuvissa. Wanda ja Pietro ovat Magneton lapsia ja saivat voimansa häneltä.

Ai niin, ja parisuhteet? MCU jätti hahmojen henkilökohtaisen puolen melko minimiin, mutta sarjakuvissa on paljon parisuhteita, joista jotkin vain saattavat olla leffojen faneille vähän yllättäviä: esimerkiksi Wanda ja Clint, Sam Wilson ja Jane Foster, Gamora ja Tony Stark, Carol Danvers ja James Rhodes, Natasha ja Clint, Natasha ja Bucky sekä Thanos ja Kuolema. Kyllä, itse Kuolema… Thanos varasti Ikuisuuskivet vain tehdäkseen vaikutuksen ihastukseensa.

Vaikka MCU ja sarjakuvat eivät aina kulje käsi kädessä, se ei tarkoita, että toinen on parempi kuin toinen. Kannattaa lukea Marvel-sarjakuvia, jos kaipaa hieman enemmän Marvelia elämään ennen kaikkia uusia muutaman vuoden sisällä tulevia elokuvia ja sarjoja.

Mukavia luku- ja katseluhetkiä <3

Sarjakuvien vuosilukuja

Ensimmäinen Kapteeni Amerikka -sarjakuva – 1941

Ensimmäinen Ihmeneloset-sarjakuva – 1961

Hämähäkkimiehen ensiesiintyminen, ensimmäinen Hulk-sarjakuva, Rautamiehen ja Thorin ensiesiintyminen – 1962

The Avengers nro 1 ja X-men nro 1 – 1963

Daredevil nro 1 – 1964

Mustan pantterin ensiesiintyminen – 1966

Uusi Ryhmä X – 1975

X-men nro 1 nousee maailman myydyimmäksi sarjakuvalehdeksi ikinä – 1991

Galaksin vartijoiden nykyinen kokoonpano muodostetaan – 2008

← Takaisin
seuraa meitä