Kirja-arviot
1.11.2023
|
Leevi Ruuskanen, 16v

Scifin kirjoittajalle

kansikuva, olioita, haamuja

Mervi Heikkilä & Anne LeinonenLentävä leivänpaahdin (scifikirjoitusopas), Haamu 2023.

 

Luin kirjan Lentävä leivänpaahdin (scifikirjoitusopas). Teoksessa on erilaisia tehtäviä lapsille ja nuorille. Tehtävien vaikeusasteet on jaettu 1-3 rakettiin. Kirja on suunnattu kolmannesta luokasta ylöspäin oleville nuorille. Lentävässä leivänpaahtimessa on erilaisia monipuolisia tehtäviä, voit esimerkiksi luoda oman pelihahmon lempipeliisi ohjeiden avulla, tai keksiä esimerkiksi avaruussanalle ”halo” uuden tarkoituksen.  Tarkoituksena on ottaa myös selvää, mitä avaruussanat oikeasti tarkoittavat.

Scifi tarkoittaa englanniksi science fiction eli tieteiskertomusta. Scifissä annetaan asialle, henkilölle tai vaikkapa lohikäärmeelle tarkoitus. Scifissä voidaan kuvata maailmaa dystooppisessa tilassa, eli epätoivottavassa tilassa tai paikassa. Tieteiskirjallisuudessa, aivan kuten missä tahansa muussakin kirjallisuudessa, on oltava aihe, ja juoni. Eli, mistä tarina kertoo. Juoni on taas tapahtumien toimintaa, ja sen avulla kerrotaan tarinaa. Yleensä asiat kuvat kronologisessa tapahtumajärjestyksessä eli kerrotaan, mitä tapahtui ensin.

 

Robotit ja androidit ovat yleensä tieteiskirjallisuuden tärkeimpiä tekijöitä. Ne yleensä herättävät hämmennystä, koska ne saattavat käyttäytyä kuin normaalit ihmiset, mutta silti pystyvät ihmeellisiin tekoihin. Robotteja palkataan töihin sitä varten, että saadaan vaarallisimmatkin hommat hoidettua. Tai sitten jotkut ihmiset ovat vaan niin laiskoja, että ilman robotteja hommat jäisivät hoidettua.

Tarinalla on oltava kaava eli aloitus, huippukohta ja lopetus. Mutta tarinan kaava voi myöskin olla aloitus, ongelma, ensimmäinen este, toinen este, tarinan kohokohta ja lopetus. Aloituksessa yleensä kerrotaan, mistä tapahtuvat alkavat. Ongelma tulee nopeasti esiin ja tarina päättyy lopetukseen, missä ongelma ratkaistaan tavalla tai toisella.

Pidin kirjasta, sillä se oli helppolukuinen, ja siinä kerrottiin pääasiat scifikirjallisuudesta. Kirjan lukeminen oli kivaa ja nopeaa. Tehtäviä en jäänyt tekemään, koska en ole enää alakoululainen, mutta uskon niiden inspiroivan monenlaisia kirjoittajia. Olisi ollut kiva törmätä tällaiseen kirjoitusoppaaseen, kun olin alakoululainen.

Minun mielestäni kirja sopii henkilölle, joka haluaa oppia, miten scifikirjallisuutta kirjoitetaan. Tehtävät ovat mukavan monipuolisia ja ne on jaoteltu kirjaan aiheittain. Tietysti tämän kirjan avulla voisin ehkä itsekin kokeilla tehdä jonkun scifitarinan.

← Takaisin
seuraa meitä