Kirja-arviot
11.7.2016
|
Anri Väre

Sellainen tyttö

Sellainen tyttö on rohkea omaelämänkerta kirjailija, käsikirjoittaja, näyttelijä, ohjaaja ja feministi Lena Dunhamilta. Sellainen tyttö on kirja, jonka jokaisen sellaisen tytön kannattaisi lukea!

Kirja käsittelee viittä tärkeää kategoriaa jokaisen tytön (ja pojan) elämässä: rakkautta ja seksiä, kehonkuvaa, mielenterveyttä, koulutusta ja uraa sekä ystävyyttä. Samalla kun Dunham jakaa omia kokemuksiaan, hän myös rohkaisee lukijoita 1) olemaan tekemättä samoja virheitä kuin hän itse, 2) mutta jos se on myöhäistä, se on okei – et ole ainoa ja 3) se ei ollut kokonaan sinun syytäsi. Tärkein opetus on, että ei ole yhtä oikeaa tapaa tyttönä olemiseen. Ei ole yhtä oikeaa tytön muottia, johon kaikkien tulisi mahtua. Tärkeintä on olla oma itsensä ja rakastaa sitä, niin vaikeaa kuin se onkin. Lena lähettää toiveikkaita rohkaisuja itsensä kanssa kamppailun eturintamalta.

Mutta kuten monet muut itsensä rakastamisen self-help-oppaat, Sellainen tyttö ei sorru kliseisiin. Kirjailija Lena Dunham todella tietää kaikki hankaluudet mitä tulee tyttönä olemiseen, itsensä kunnioittamisen ja kuuntelemisen haasteisiin. Hänen tarinansa ovat sensuroimattomia – jopa brutaaleja, kyseenalaistettavia, hervottoman hauskoja, surullisia ja elämänmakuisia. Dunham ei salaile tai siisti juttujaan ja se jos jokin on virkistävää maailmassa, jossa yhä silloin tällöin tapaamme ajatella, että jokaisen tytön pitäisi olla kuin Barbie. Lukiessani Sellaista tyttöä, nauroin ja itkin lukemattomia kertoja, usein samaan aikaan.

Sellainen tyttö kertoo inspiroivan tarinan nuoresta naisesta, mutta pistää myös ajattelemaan omia kokemuksiasi uudesta näkökulmasta. Se antaa toivoa.

5/5

Otava 2014, suom. Lotta Sonninen

← Takaisin
seuraa meitä