Kirja-arviot
27.5.2024
|
Luka, 13v

Sinuhe egyptiläisessä käsitellään samoja asioita, jotka tänäkin päivänä ovat ajankohtaisia

sinuhe

Sinuhe egyptiläinen on kuuluisan suomalaisen kirjailija Mika Waltarin vuonna 1945 kirjoittama teos. Sitä pidetään yhtenä suomalaisen kirjallisuuden tärkeimpänä teoksena.  

Sinuhen elämän alku on hyvin vaatimaton, sillä hänet laitetaan vastasyntyneenä pieneen kaislaveneeseen, ja hän kulkeutuu virran mukana Niiliä alas, suureen Theban maailmankaupunkiin. Siellä köyhä egyptiläisnainen Kipa löytää Sinuhen ja kasvattaa hänet puolisonsa Senmutin kanssa. Sinuhe uskoo olevansa pelkkä tavallinen egyptiläinen poika, mutta hänen seikkailunsa ovat vasta aluillaan. Kun Sinuhe on tarpeeksi vanha, hän pääsee aloittamaan koulunkäyntinsä ja koulutuksensa papiksi, mutta papin ura ei tunnu sopivan hänelle. 

Tapahtumien kulku johtaa siihen, että Sinuhe joutuu matkaamaan kauas kotikaupungistaan. Kaukana kotoa, hän näkee ensimmäistä kertaa maailmaa Egyptin ulkopuolelta. Jännittävillä matkoillaan Sinuhea seuraa hänen uskollinen orjansa Kaptah, joka tietää myös yhtä sun toista kaupanteosta. Matkatessaan muiden maiden halki, Sinuhe alkaa kiinnostua aina vain enemmän lääketieteestä, ja hän tutustuu muiden maiden tapoihin. Mutta se joka on kerran Niilin vettä juonut, ei tyydy mihinkään muuhun veteen.  

Sinuhe palaa takaisin Thebaan rikkaampana ja viisaampana kuin koskaan aikaisemmin. Egypti on kuitenkin muuttunut ja sitä hallitsee nyt faarao Ekhnaton, joka uskoo uuteen jumalaan Atoniin. Atonin edessä kaikki ihmiset ovat samanarvoisia, eikä sotaa hyväksytä. Uusi faarao vapauttaa orjat ja Egyptin alaisuudessa ollut Syyria itsenäistyy. 

Sinuhe tempautuu vaarallisiin seikkailuihin ja pian hänestä riippuu koko Egyptin kohtalo. 

Sinuhe egyptiläinen on mielestäni kirja, joka jokaisen kannattaa jossain vaiheessa elämäänsä lukea, vaikka se onkin joissain kohdissa pitkävetinen ja rankka, siitä voi silti oppia paljon. Mika Waltari on käyttänyt kirjassaan rikasta suomen kieltä ja Sinuhe egyptiläisessä käsitellään samoja asioita, jotka tänäkin päivänä ovat ajankohtaisia kuten sota Ukrainassa, diktatuuri ja ihmisten eriarvoisuus. Kirjan luettuaan tuntuu kuin ensimmäistä kertaa näkisi maailman sellaisena kuin se todella on.  

Suosittelen Sinuhe egyptiläistä kaikille yli 12-vuotiaillle, sillä kirjassa on joitakin hieman raakoja kohtia. Sinuhe egyptiläinen kannattaa lukea, jos pitää historiallisista teksteistä ja pystyy keskittymään hyvin, sillä kirja on paksu. Suosittelen sitä kuitenkin lämpimästi! 

Lukemo järjesti Nuorten oma ääni -kampanjan 11.3.-28.4.2024. Lukufiilis toimi kampanjassa yhteistyökumppanina. Lukan teksti oli mukana kilpailussa. Lue lisää Lukemon Nuorten oma ääni -sivusta täältä

← Takaisin
seuraa meitä