Kirja-arviot
30.3.2023
|
Anna Väänänen, 18v

Sinustako kirjailija?

Angie Thomas: Sun vuoro (suom. Ilkka Rekiaro, Otava 2022)

Sun vuoro kansikuva

Kuinka usein olet haaveillut kirjoittavasi kirjan? Entä kuinka usein olet jättänyt tarttumatta kynään? Nyt on täydellinen mahdollisuus tarttua tuumasta toimeen ja päästä palkitun kirjailijan oppeihin! 

Angie Thomas on valloittanut maailmaa teoksillaan Viha jonka kylvät sekä Mun vuoro. Nyt lavalle astelee kuitenkin aivan uudenlainen kirja. Sun vuoro antaa juuri sinulle vuoron loistaa ja vie sinut reitille oman tarinasi kirjoittamiseen.  

Sun vuoro on kirjoituspäiväkirjan ja -oppaan yhdistelmä. Pääset keksimään tarinaidean, luomaan persoonalliset henkilöhahmot, rakentamaan uskottavan maailman, luonnostelemaan juonen kaarta, tekemään ”nollaversion” sekä ennen kaikkea kirjoittamaan! Angie Thomas näyttää, kuinka rakennat toimivan tarinan sekä ennen kaikkea löydät oman kirjailijan äänesi.  

Kirja jakautuu kuuteen eri osaan. Osat johdattelevat sinut johdonmukaisesti läpi koko kirjoitusprosessin. Angie Thomas vinkkaa heti projektin aluksi aloittamaan päiväkirjan kirjoittamisen ohelle. Tämä onkin olennainen osa kirjoitusmatkaasi, koska oppiaksesi kirjoittamaan pelottomasti, tulee sinun kirjoittaa paljon. Kuten olet jo luultavasti huomannut, Sun vuoro -kirjan aloittaminen ei ole mikään pikkuprojekti. Uskaltaudu kuitenkin heittäytyä täysillä mukaan, koska tämä projekti antaa kaiken työn takaisin.  

Kirjan ensimmäisessä ja toisessa osassa laitat tarinasi alulle. Angie Thomas auttaa sinua keksimään ideoita maan ja taivaan väliltä, ja lopulta valikoimaan juuri sen itselle parhaimman idean. Kirjan toisessa osassa pääset tutustumaan kirjasi miljööseen sekä ennen kaikkea henkilöhahmoihin. Angie Thomas pitää huolen, että tunnet henkilösi läpikotaisin, laittamalla sinut pohtimaan muun muassa päähenkilösi huoneen sisustusta sekä viidennen sivuhenkilön perhesuhteita. Tämän vaiheen jälkeen olet saanut päähenkilösi pitämään sinulle seuraa läpi kirjoitusprojektin. Ja hyvää seuraa todella kaivataan, koska kolmas vaihe on raskas, nollaversion kirjoittaminen.  

Kolmannessa vaiheessa kirjoitat nollaversion eli ikään kuin kokeiluversion. Tämä on ensimmäinen kerta, kun jäsennät tarinaasi kokonaisuudeksi, vaikkakin ehkä vielä sekavaksi sellaiseksi. Angie Thomas tuntee kirjan kirjoittamisen salat ja on osannut laittaa taitovinkkejä niitä hetkiä varten, kun törmäät blokkiin etkä pääse eteenpäin. Nollaversion jälkeen on aika luoda tekstille rakenne. Angie Thomas antaa ammattimaisia ohjeita, jotka todella auttavat saamaan niin sanotusti paketin kasaan.  

Lopuksi Angie Thomas ohjaa sinut läpi palautteen vastaanottamisen sekä myös joskus tarpeellisen hylkäämisen. Palautteen jälkeen kaikki vasta oikeastaan alkaa, kun uudelleen kirjoittaminen ja korjaaminen pääsee vauhtiin.  

Kirja on visuaalisesti miellyttävä, koska Angie Thomas on tasapainottanut omat kirjoitusohjeensa sekä lukijan runsaan kirjoitustilan yhteen. Mukana on myös 24 lainausta Angie Thomasin aikaisemmista romaaneista Viha jonka kylvät sekä Mun vuoro, jotka inspiroivat sinua kirjoitusmatkasi varrella. 

Sun vuoro on intensiivinen kirjoituskokemus, joka opettaa paljon kirjoittamisesta sekä oman äänen rohkeasta käytöstä. Sinun ei siis tarvitse havitella ammattikirjailijan uraa tarttuaksesi tähän kirjaan, koska tämä kirja antaa paljon kenelle tahansa. Varaudu kuitenkin, että tämä projekti vaatii aikaa. Kun aloitat kirjan, saat samalla mahdollisen löytää uuden kirjoittamisen täyteisen elämäntavan!  

← Takaisin
seuraa meitä