Erkka Mykkänen: Something not good (WSOY 2018)
Erkka Mykkäsen teos Something not good on kuvaus tavallisen nuoren aikuisen elämästä ja sen käänteistä. Kirja kertoo tarinaansa avoimella tavalla, mikä vaikuttaa siltä, että mitään ei jätetä piiloon. Avoimuudestaan huolimatta kirjasta ei luultavasti ensimmäisellä lukukerralla huomaa kaikkia sen salaisuuksia tai ymmärrä kaikkia merkityksiä. Siksi kirjaa on kiinnostavaa lukea ja pohtia.
Päähenkilönä kirjassa on Veikko, joka kokee monia erilaisia yllättäviä tilanteita ja asioita. Hän käy matkoilla, tapaa uusia ihmisiä ja kokee erilaisia suhteita. Veikko on reipas, oma-aloitteinen ja rohkea. Hän kuuluu runoyhdistykseen, jonka jäsenistä hän on montaakin mieltä. Veikko saa myös kuulla tylyjä kommentteja omasta runokirjastaan kustantajilta. Työnteko kirjastossa ei ole Veikolle se ykkösjuttu, varsinkaan silloin, kun Juha on huoneessa.
Kirjan tarina perustuu paljon ihmissuhteisiin. Erilaisten tunteiden kirjo on laaja koko tarinan ajan. Veikon elämän yksityiskohdat tulevat esiin suoralla ja jopa räväkällä tavalla, mutta tyyli sopii kirjan luonteeseen. Kirjassa on monia hauskoja spontaaneja yksityiskohtia, esimerkiksi Veikon ja hänen matkalla tapaamansa ystävän viestikeskustelut.
Mielestäni kirjan kirkkaankeltaiset kannet kuvaavat mainiosti kirjaa ja sen tarinaa kutsuvuudellaan ja silmäänpistävyydellään. Kirjan tyyli oli mahtava, koska tekstissä oli käytetty monenlaisia lause- ja kappalerakenteita. Monet kohdat olivat myös kirjoitettu englanniksi, mikä oli kekseliäs ja oiva säväys kirjalle.