Kirja-arviot
5.4.2023
|
Natalia Niittymies, 16v

Sopivan pelottava kauhuromaani

Magdalena Hai: Sarvijumala (Otava, 2023)

Sarvijumala kansikuva

Sarvijumala on palkitun maskulaisen nuortenkirjailijan Magdalena Hain jännittävä kauhukirja, joka on suunnattu yläasteikäisille nuorille. Kirja kertoo 17-vuotiaan Laurin kohtaamisesta aaveiden ja mystisen Sarvijumalan kanssa.

Tarina alkaa Laurin heräämisestä sairaalassa vakavasti loukkaantuneena. Hänen perheensä on joutunut kolariin, jonka seurauksena äiti on menehtynyt ja isä joutunut koomaan. Lauri joutuu muuttaamaan väliaikaisesti serkkunsa Nikon perheen luo maaseudulle. Tietoa isän paranemisesta tai kotiin palaamisesta ei ole. Vaikka Lauri on surun murtama, syyttää itseään kolarista eikä erityisemmin pidä asumisjärjestelystä, hän piristyy ystävystyessään Nikon kavereiden kanssa ja tavatessaan Vilja-Maariaan.

Omituinen, sarvipäinen hahmo tulee kuitenkin öisin Laurin ikkunana alle, ja tiellä hän näkee tytön, joka myöhemmin paljastuu jo vuosia sitten kuolleeksi. Aluksi Lauri kuvittelee hallusinoivansa, mutta pian selviää, että myös Vilja-Maaria näkee sarvijumalan. Sarvijumalan näkemistä edellyttää lähellä kuolemaa käyminen, joka yhdistää Lauria ja Vilja-Maariaa. Vilja-Maarian äidin kummitus ei halua jättää tytärtään rauhaan, vaan kummittelee Vilja-Maarian asunnossa ja imee voimia hänestä. Laurin ja tämän ystävien turvauduttava omituisiin, okkultistisiin keinoihin aaveen karkoittamiseksi.

Kirja on jännittävä, mutta ei missään vaiheessa kuitenkaan liian pelottava. Suosittelenkin Sarvijumalaa kaikille, jotka pitävät kauhukirjallisuudesta, mutta eivät halua säikytellä itseään liikaa. Pelottavien kohtien sivussa kirja on myös hauska ja romanttinen. Raa’at kuvaukset aaveista ja sarvijumalasta luovat osaltaan toki pelottavaa tunnelmaa. Loppua kohden asiat eskaloituvat ja hahmojen hengen puolesta saa oikeasti pelätä.

Kirjassa kuvataan mielestäni toipumista läheisen menettämisestä hienosti ja koskettavasti. Laurin suhde äitiin ei missään vaiheessa ollut täydellinen, mutta nyt kun äiti on poissa, Lauri on onneton ja syyttää itseään tämän kuolemasta. Läheisen menettämisen kuvaus ei ollut pelkkää surussa vellomista, vaan Lauri muisteli suhdettaan äitiinsä monipuolisesti ja toipui menetyksestä hiljalleen. Suhde isäänkin oli kompleksi, ja Lauri pohti sitä läpi kirjan. Kirjan lopussa Lauri joutuu päästämään irti äidistään lopullisesti, joka tietyllä tapaa vapauttaa hänet surusta.

Suosittelen Sarvijumalaa kaikille kauhukirjallisuuden ystäville. Sarvijumala on pelottavaa, viihdyttävää ja raskaista aiheistaan huolimatta sopivan kevyttä luettavaa.

Magdalena Hai (1978) on suomalainen fantasia- ja kauhukirjailija, joka asuu Maskussa. Hai on kirjoittanut lasten- ja nuortenkirjojen lisäksi myös lyhytproosaa aikuisille.

← Takaisin
seuraa meitä