Kirja-arviot
15.11.2018
|
Johanna Valjakka, 17 v.

Sukupuolena ihminen kuuluu jokaiseen kirjahyllyyn

Sukupuolena ihminen: Nina Suni ja Maiju Ristkari, kuvat Vesa Tyni. Tammi 2018

Tietokirjoja löytyy kirjakauppojen hyllyistä päästä päähän – aiheiden kirjo vaihtelee sodasta self-helppiin, ja yhä useampi tietokirja kertoo Yhdysvaltain presidentti Trumpin kiistanalaisista toimista. Yksi aihe on kuitenkin jäänyt tähän asti näkymättömiin: sukupuolen moninaisuus.

Sukupuolena ihminen on Maiju Ristkarin ja Nina Sunin kirjoittama laaja tietopaketti sukupuolen moninaisuudesta ja erityisesti transsukupuolisuudesta. Kirjaa kuvittavat Vesa Tynin ottamat kauniit henkilökuvat ihmisistä, jotka jakavat kirjassa omia kokemuksiaan. Kyseessä on tietokirja, jota Suomi on epätoivoisesti kaivannut.

Kirja sisältää kiinnostavia ja tärkeitä otsikoita, kuten esimerkiksi “Sukupuolinormit ovat odotuksia ja oletuksia –  ja niitä saa rikkoa” sekä “Meillä jokaisella on oikeus itse määritellä itsemme –  ja muiden tulee kunnioittaa sitä.” Kirja opettaa muun muassa itsemääräämisoikeudesta, translaista ja pitkästä prosessista, joka täytyy käydä läpi, jos haluaa korjata henkilötunnuksessa näkyvän sukupuolimerkinnän. Ennen kaikkea se kuitenkin opettaa, kuinka kohdata ihmiset ihmisinä.

Sukupuolen moninaisuutta tarkastellaan teoksessa useasta näkökulmasta. Historian ja nykypäivän käsittely on laajaa ja tarkkanäköistä, unohtamatta median, elokuvien ja kirjallisuuden kriittistä tarkastelua. Lopussa kirja tarjoaa hyviä tahoja, joihin olla yhteydessä, jos itse pohtii omaa sukupuoli-identiteettiään. Luvuissa esiintyy toisinaan toistoa, mutta se ei haittaa –  kirjoittajat ikään kuin muistuttavat lukijaa, että esimerkiksi translain epäoikeudenmukaisuus vaikuttaa tässäkin asiassa, mikä on vain hyväksi.

Teos on kokonaisuudessaan sulavasti kirjoitettu ja vaikka tietoa on paljon, se on helposti sisäistettävissä. Kirja on suunnattu nuorille, mutta mielestäni se on ihan yhtä tärkeää luettavaa aikuisillekin. Itse asiassa, tämän tietokirjan tulisi päätyä jokaisen kirjahyllyyn. Se ei ainoastaan tarjoa mielenkiintoista lisätietoa, vaan se on täynnä yleistietoa, jonka jokaisen tulisi sisäistää. Se ei ainoastaan lisää tietoa, vaan myös ymmärrystä ja empatiaa.

Tämä kirja on kaikille niille, jotka pohtivat omaa sukupuoli-identiteettiään. Tämä kirja on kaikille niille, jotka tuntevat jonkun, joka painii sukupuoliristiriidan kanssa. Tämä kirja on kaikille niille, jotka haluavat olla liittolaisia. Tämä kirja on kaikille niille, jotka haluavat oppia uutta ja ymmärtää, tai lisätä aiempaa tietämystään.

Tämä kirja on kaikille.

← Takaisin
seuraa meitä