Kirja-arviot
18.3.2024
|
Anni Åkerblom

Sumun toisella puolella

kansikuva, sumua, koira, ihminen, reppu

Anja Portinin Sumupuiden kirja (S&S, 2023) on lapsille ja nuorille suunnattu kirja luonnon, sen monimuotoisuuden sekä tasapainon tärkeydestä ihmisille ja eläimille.

Nuoren Magda Mustalinnun äiti ja koti ovat jääneet maanvyörymän alle. Nyt hänen täytyy oppia selviytymään yksin koiransa Kastanjan kanssa. Magda ja Kastanja lähtevät etsimään Magdan tätiä, kenestä he eivät tiedä yhtään mitään. He lähtevät metsään Usvavuoren suuntaan poispäin laaksosta ja muista ihmisistä.

Matkalla he melkein jäävät kiinni parille ihmiselle, jotka ovat laittomasti kaivaneet puita juurineen pois vuorilta ja lähimetsistä. Magda ja Kastanja lähtevät heitä pakoon korkeammalle Usvavuorelle, mutta eksyvät arvaamattomaan sumuun, joka peittää sen huipun. Kastanjan avulla salaperäinen henkilö tulee auttamaan Magdan pois sumusta sen yläpuolelle. Tästä alkaa Magdan seikkailu sumupuiden hallitsemassa maailmassa.

Tykkäsin itse erittäin paljon kirjan tavasta kuvailla luontoa ja etenkin puita. Niistä ei kerrottu niinkään tieteellisellä tavalla, vaan niitä kuvailtiin paljon runollisesti. Tällöin kirja ei tuntunut missään vaiheessa tylsältä. Kirjan pää- ja sivuhenkilöt olivat miellyttävä ja päähenkilöä oli helppo ymmärtää. Puhekieltä ei kirjassa käytetty, mutta keskustelut tuntuivat silti todenmukaisilta. Kirjan muutamat kuvitukset luovat satumaisen tunnelman ja auttavat lukijaa hyppäämään sen maailmaan.

En ole itse maailman suurin fantasian ystävä, mutta kirjassa oli juuri sopivasti fantasian piirteitä itselleni. Kirja oli mukavan kevyttä lukemista ja uppouduin sen maailmaan moneksi tunniksi tauotta. Teema kosketti minua ja sai tuntemaan itseni toiveikkaaksi tämänhetkisen ilmastokriisin keskellä.

Suosittelen Sumupuiden kirjaa jokaiselle lukevalle lapselle ja nuorelle, jotka haluavat vähän kevyempää, mutta mukaansatempaavaa lukemista.

← Takaisin
seuraa meitä