Kirja-arviot
4.10.2022
|
Sofia Blomberg

Suomalaiset, jotka muuttavat maailmaa

kansikuva, ihmisiä, kylttejä

Suuria unelmia – Tarinoita suomalaisista, jotka muuttavat maailmaa (toim. Salaado Qasim, Falsa Qasim, Roosa Oksanen, BoD 2022), kertoo kaksikymmentä uratarinaa. Jokainen uratarina on ainutlaatuinen ja kannustava. Kaikkia tarinoita yhdistää se, että jokainen on toteuttanut unelmaansa, vaikka se on ollut vaikeaa. Tarinat kertovat ihmisistä, jotka ovat perustaneet oman yrityksen, valmistuneet lääkäreiksi, tulleet valituiksi kansanedustajiksi, kirjoittaneet kirjoja ja uskaltaneet puhua ääneen suurissa tapahtumissa. Nämä henkilöt muuttavat maailmaa edistämällä yhdenvertaisuutta.

Kaikille omien unelmien toteuttaminen ei ole itsestään selvää. Miten voidaan siis edistää sitä, että kaikki ihmiset pääsisivät toteuttamaan juuri omia unelmiaan? Teoksen henkilöt kertovat, miten he ovat päätyneet sinne, missä he ovat. Tärkeäksi tekijäksi jokaisen kohdalla on noussut esimerkit ja tuki. Vähemmistöihin kuuluvat eivät omista samalla tavalla esikuvia, ja heidän täytyy usein toimia edelläkävijöinä, esimerkiksi tietyissä ammateissa, sillä heidän näköisiään ei ole ollut kyseisessä työssä.

Uratarinoiden henkilöt kertovat siitä, kuinka heidän yhteisönsä ääni ei ole kuulunut yhteiskunnassa, ja kuinka asioiden haaveileminen on saattanut herättää muissa ennakkoluuloja. Se, että he ovat saavuttaneet unelmansa, antaa heille tilaisuuden toimia roolimalleina muille, etenkin nuorille, jotka kaipaavat esikuvia. Valitettavasti uratarinoiden henkilöt eivät ole itse saaneet nuorina kaipaamaansa tukea esikuvien kautta, joten siksi on äärimmäisen tärkeää, että he tulevat nyt esille ja kuulluksi, jotta he voivat olla jonkun syy totea: “tämä on minullekin mahdollista.”

Tuetaan toisten unelmia

Teoksessa voimakkaana sanomana on se, että asioita ei saavuteta yksin. Yhteisön tuki on tärkeää, etenkin vähemmistötaustaisille. Yhteisöt tarjoavat tukea ja turvallista tilaa. Uratarinoiden henkilöt haluavat juuri omalla työllään olla tukena vähemmistötaustaisille. Mielestäni on hirveää, miten yhden henkilön uratarinassa kerrotaan, kuinka opinto-ohjaaja ei suhtautunut hänen unelmiinsa kannustavasti, vaan ehdotti sen sijaan muita vaihtoehtoja. Tällaisella suhtautumisella voi olla suuri merkitys siihen, uskooko henkilö itseensä ja siihen, että hän voi saavuttaa omat unelmansa. Vähättelevillä asenteilla ja puutteellisella kannustuksella ei päästä muokkaamaan yhteiskunnan rakenteita, joka selkeästi suhtautuu eri tavalla erilaisten ihmisten unelmiin.

Teos on hyvin opettavainen. Omia unelmia voi jahdata monella eri tavalla, eikä mikään polku ole toista huonompi. Omia unelmia ei myöskään tarvitse heti lapsena tietää, vaan ne voivat herätä kesken tutkinnon, jota ei haluakaan suorittaa. Pidän erityisesti siitä, että teoksen tarinat normalisoivat sitä, että on enemmän kuin okei, että suunnitelmat muuttuu. Se, että löytää oman juttunsa on tärkeää. Tarinat inspiroivat siihen, että tekee ja tavoittelee juuri niitä asioita, joista itse tykkää. Vaikka joku vähättelisi niitä, sinulla on oikeus kulkea omaa polkuasi sinne, minne haluat. Jokainen tämän teoksen henkilö saa olla ylpeä omista saavutuksistaan ja siitä, että saa toimia merkittävällä tavalla esikuvana nuorille, jotka etsivät omaa polkuaan. Kannustetaan toisia saavuttamaan omia unelmiaan, jotta voimme näyttää yhdessä muille, että kaikki on mahdollista.

← Takaisin
seuraa meitä