Kirja-arviot
21.10.2015
|
Lukufiilis

Syksyn kirjauutuuksia

Syksyn kirjauutuuksissa jännitystä, chick-litiä, fantasiaa sekä tarinoita sopeutumisen vaikeuksista.

Kouluelämästä kertoo ja sopeutumisvaikeuksista kertoo Nadja Sumasen Rambo. Sivullisuuden kokemuksesta ja ulkopuolisuudesta toivorikkaasti ammentava romaani on Otavan romaanikilpailun voittaja ja siitä sovitettu näytelmä nähdään myös Kansallisteatterin lavalla joulukuussa. Tuija Lehtisen Välivuodessa kymppiluokkalainen Simo käy läpi uusperheen haasteita, kun kaksi hyvin erilaista yksinhuoltajaperhettä päätyy yhteen.  Perhearkikuvausta löytyy myös huippusuositun Himoshoppaaja-kirjojen tekijän Sophie Kinsellan romaanista Kadonnut: Adrey. Kiusattu, ahdistuneisuushäiriöön sairastuva Audrey sulkeutuu kotiinsa ja pidättäytyy kohtaamasta ketään muuta kuin perhettään. Isoveli pakottaa Adreyn kuitenkin tapaamaan Linuksen, ja rohkeus palaa elämään vähitellen. Kepeää chick-litiä ja syvällisyttä yhdistelevä romaani on Kinsellan ensimmäinen nuortenkirja.

Fantasiakirjallisuuden kiinnostava uutuus on Siiri Enorannan Surunhauras, lasinterävä. Romaani kertoo valtameren takana elävästä Surukauriin kansasta. Surukauris ilmestyy jokaisen lapsen kuusivuotissyntymäpäivänä ja antaa hänelle lahjan: kauris kertoo, kuinka paljon surua lapsi joutuu elämänsä aikana kantamaan. Hahtuvaaran pienelle Ulille kauris luovuttaa suuremman lahjan kuin koskaan aikaisemmin. Toisaalla Lasinkirkas prinsessa haluaa itselleen myyttisen kultakauriin hinnalla millä hyvänsä. Satumainen, surumielinen, mutta toiveikas Surunhauras lasinterävä on Enorannan viides romaani.

Uusi kirjasarja alkaa trillerimäisellä Richard Farrin Tulenetsijät- romaanilla. 17-vuotiaan Danielin elämä mullistuu, kun äiti kuolee kiipeilyonnettomuudessa ja isä katoaa. Liittyvätkö tapahtumat jotenkin Kreetalta löytyneeseen Faistoksen kiekkoon, jonka mystisiä kirjoitusmerkkejä Danielin isä on yrittänyt tulkita? Onko niillä joku yhteys uskonlahkoon, jonka johtaja julistaa ihmiskunnan lähestyvän pian päätepistettään? Elina Roihiaisen Susiraja-fantasiasarja puolestaan huipentuu romaaniin Vainuttu. Vainuttu on tarina siitä, mitä mahdollisuuksia on rakkaudella, kun voitettavaksi paljastuvat yliluonnolliset esteet ja henkeä uhkaavat vaarat – kun toisensa löytävät ihmissusi ja daimon. James Freyn ja Nils Johnson-Sheltonin Engame – Taivaanavain jatkaa kansainvälisen suurmenestyksen tarinaa. Ulkoavaruudesta saapuneiden mahtavien olentojen julistama kilpa maapallon kohtalosta on siirtynyt seuraavaan vaiheeseen.

Nyt uusintapainoksena yksissä kansissa myös Salla Simukan Kun enkelit katsovat muualle ja Minuuttivalssi. Simukka kuvaa romaaneissa kahden tytön rakkaustarinaa. Vuosina 2002 ja 2004 ilmestyneiden kirjojen sanoma rehellisyydestä ja rakkaudesta on yhä ajankohtainen. Uudessa painoksessa on mukana nyt myös kirjeitä teosten päähenkilöille!

← Takaisin
seuraa meitä