Kirja-arviot
22.11.2016
|
Mico Pellikka, Kallion lukio

#pojatkinlukee: Syvään veteen

Syvään veteen, Otava 2016

15-vuotiaan Taikan äiti kuolee yllättäen auto-onnettomuudessa. Taika muuttaa asumaan tätinsä luokse, isän paettua tapahtunutta Indonesiaan. Hauras, eksynyt Taika kasvattaa itselleen kuoren ja yrittää luoda uuden, aikuisen, vahvan minän uuden ympäristön turvin.

Kun muilla ikätovereilla on mielessä ensi viikonlopun hoito, Taikan ajatukset pyörivät uuden äidinkielen opettajan, Antin ympärillä. Kyseessä ei olisi hoito, vaan hoitokeino, parannus, ihminen joka saisi kaiken pahan unohtumaan.

Syvään veteen on Anne-Maija Aallon esikoisromaani, koskettava kuvaus surusta ja nuoren hauraudesta. Aalto kirjoitti kirjan, jonka olisi itse halunnut lukea nuorena. Syvään veteen avaa mieltä horjuttavan tapahtuman toipumisprosessia, näyttää kuinka sokea itselleen voi olla ja kuinka hitaasti mieli parantuu. Käsittelemätön ja hoitamaton suru säilyy, vaikka sen kuinka sysäisi syrjään. Vaikka Taika luo itselleen suojaavaa kuorta, on kuoren sisällä sama rikkinäinen tyttö, joka menetti äitinsä kolarille ja isänsä yksinäiselle surunkäsittelyprosessille. Tuki on vitaalia, eikä omia tai toisten tuntemuksia saa vähätellä.

Anne-Maija Aallon runollinen tyyli kirjoittaa antaa lukijalle tilaa ymmärtää kirjassa vallitsevia tunteita ja tekee näin ollen päähenkilöstä helpommin samaistuttavan. Surun seuraaminen tuntuukin hyvin luontevalta, kun tunteet on puettu kirjassa lyyriseen ja voimakkaasti vellovaan muotoon, vedeksi. Vesi seuraa Taikaa läpi tarinan, oli sitten kyseessä kyyneleet, kirjoitetut tekstit tai kehossa läikehtivä vesi.

Omakohtaisesti pidin kirjasta paljon. Vaikka minä ja päähenkilö olemme hyvin erilaisia, tunsin suurta samaistumispintaa Taikaan. Jo ensimmäisten sivujen aikana pidättelin silmiini tiivistyvää merivettä. Lukukokemuksena Syvään veteen oli rauhallinen ja upottava. Arvostin sitä, että kirjassa, joka käsittelee elämänmuutosta ja surua, tuodaan esille kirjoittaminen. Taika nauttii kirjoittamisesta ja itse koen kirjoittamisen olevan oiva itsereflektion väline, varsinkin jos käsiteltävänä on jokin elämänmuutos tai valtava suru.

Lyhykäisesti Syvään veteen on kaunis, soljuva lukukokemus, joka parhaimmillaan auttaa ymmärtämään paremmin itseään ja muita. Kirja sopii yläasteikäisistä ylöspäin ja oikeastaan kenelle vain. Jokainen tulee kohtaamaan elämänsä aikana jotain henkisesti raskasta. Syvään veteen soveltuisi hyvin myös vanhemman luettavaksi. Vanhempi voisi kirjan kautta ymmärtää, kuinka tärkeää läsnäolo, asioiden jakaminen ja yhdessä käsittely on nuorelle ja kenelle tahansa.

4/5

← Takaisin
seuraa meitä