Kirja-arviot
31.7.2018
|
Markus Niemi, 15v.

Taikurin talossa

Anniina Mikama: Taikuri ja taskuvaras, (WSOY 2018)

Eletään vuotta 1890 ja tuuli tuivertaa Helsingin kaduilla. Talvi on saapunut kaupunkiin. Orvoksi jäänyt Mina varastelee henkensä pitimiksi. Eräänä päivänä hän päättää varastaa varakkaan näköiseltä nuorelta mieheltä taskukelloksi luulemansa esineen. Mina tuntee Helsingin kadut läpikotaisin ja eksyttää nuoren miehen helposti.

Palatessaan vanhaan puuliiteriin, jossa hän on asunut äitinsä kuolemasta lähtien, hän huomaa, että esine, jonka hän varasti, onkin outo vempain.

Nuori mies, joka esittelee itsensä Tomiksi, löytää yllättäen Minan puuliiteristä. Tom paljastuu hyväsydämiseksi. Hän ei olekaan vihainen. Hän haluaa auttaa Minaa ja ottaa tämän töihin taloonsa.

Talo on iso ja siellä on tuohon aikaan erittäin epätyypillisesti sähkövalot ja kaikennäköisiä mukavuuksia, joita hienostoperheeseen kuulunut Mina on kaivannut lapsuudenkodistaan.

Talossa hänelle paljastuu, että mies on taikuri ja keksijä, joka rakentaa ihmeellisiä sähköllä toimivia vempaimia ja pitää taianomaisia esityksiä talon yhteyteen rakennetussa teatterissa.

Talossa Minan tehtävä on auttaa rampautunutta ja äärimmäisen äksyä professoria. Hän auttaa myös taloudenhoitaja Matildaa ja tämän poikaa kotitöissä ja pääsee jopa mukaan taikaesityksiin.

Tästä alkaa seikkailu, joka etenee nopeiden juonenkäänteiden myötä. Tapahtumat muuttuvat koko ajan toinen toistaan erikoisemmiksi, ja Mina pääsee yllättäen isänsä kuolemansyyn jäljille.

Romantiikaltakaan ei säästytä ja kirja herättääkin omalla tavallaan kysymyksiä siitä, mitä rakkaus todella on.

Muitakin kysymyksiä syntyy koko ajan enemmän. Niitä en valitettavasti voi kertoa paljastamatta liikaa kirjan juonta. Sinun täytyy itse ottaa selvää.

Yhden asian voin kyllä kertoa, sillä se selviää jo kirjan takakannesta: “Mikä tahansa on mahdollista, jos sen vain osaa uneksia.”

Onneksi tajunnan räjäyttävässä lopussa annetaan vastauksia, eikä ilman vastausta jää kuin vain yksi kysymys. Mitä seuraavaksi?

Esikoiskirja jätti minut odottamaan kieli pitkällä seuraavaa osaa, joka ilmestyy vasta ensi vuonna (2019).

← Takaisin
seuraa meitä