Kirja-arviot
27.2.2019
|
Elina Riutta, 21 v.

Tästä kaikki alkaa

J.K.Rowling: Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset. Suom. Jaana Kapari-Jatta, Tammi 2018

On kulunut vajaa vuosi siitä, kun Lisko Scamander lähti New Yorkista. Gellert Grindelwald pakenee Amerikan Yhdysvaltain taikakongressin hallusta ja kasvattaa otettaan velhomaailmasta keräten yhä enenevässä määrin kannattajia. Tilanteesta huolestunut Albus Dumbledore pyytää Scamanderia lähtemään Pariisiin etsimään Grindelwaldia puolestaan ja estämään tämän aikeet valloittaa niin jästien kuin velhojenkin maailman. Lisko, Queenie, Tina ja Jacob joutuvat yhdessä kohtaamaan manipuloivan ja voimakkaan Grindelwaldin. Samalla menneisyys saapuu kummittelemaan ja vanhoja salaisuuksia kaivetaan esiin. Velhomaailman suurimman taistelun lähestyessä jännitys tiivistyy.

Näytelmän muotoista tekstiä on virkistävää lukea ja ohessa oppii muutaman teatteriterminkin. Kirja on kauniisti kuvitettu ja koristeltu sekä ulkoa että sisältä, mikä lisää entisestään teoksen kutsuvuutta. Juoni tosin ei edennyt melkein ollenkaan, ja teos tuntui olevan ennemminkin sekä hahmojen, että heidän ihmissuhdekiemuroidensa syvempää taustoittamista. Miljöö ja hahmot vaihtuvat melkein joka aukeamalla, mikä saattaa hankaloittaa juonen seuraamista. Rowling tarjoaa kuitenkin tapansa mukaan yllätyksiä ja käänteitä, joten ei pidä huolestua. Hän taitaa yhä monet langat käsissään pitämisen taidon ja osaa tanssittaa tarinan jokaista hahmoa mutkikkaine kuvioineen.

Grindelwaldin rikokset täyttää vähän Harry Potterin maailman jättämää tyhjiötä. Se myös lieventää ikävää Tylypahkaan, joka toivottaa aina tervetulleeksi kotiin. Teoksesta huomaa, että Rowling on huolellisesti suunnitellut ja jäsennellyt tarinan etukäteen, ja se antaa ymmärtää, että lisää on vielä luvassa. Harmillista on, että seuraavia kolmea jatko-osaa pitää malttaa odottaa tietämättömän ajan. Varsinkin, kun Grindelwaldin rikokset on paljon nopealukuisempi kuin mihin Harry Pottereiden lukijat ovat tottuneet.

Rowlingin kyky valjastaa mielikuvituksensa luomiensa hahmojen maailmaan jaksaa vuosien tauon jälkeen hämmästyttää edelleen. Laatu ei ole onneksi kärsinyt, kirjoittamisen tapa vain on muuttunut. Toisaalta nykyinen teatterityyli ja aikuiset hahmot saattavat saavuttaa enemmän vanhempia lukijoita kuin aiempi tyyli. Rowling on kuitenkin saavuttanut aina uskollisia lukijoita lapsista aikuisiin, ja näin tulee varmasti olemaan jatkossakin.

← Takaisin
seuraa meitä