Kirja-arviot
27.9.2021
|
Lilja Valkeajoki, 19v

Tätä Bella ei tiennyt

Stephenie Meyer: Keskiyön aurinko (Suom. Ilkka Rekiaro, Päivi Rekiaro ja Tiina Ohinmaa) WSOY 2020.

 

keskiyön aurinko kansikuva

 

Rakkaustarina uudesta näkökulmasta

 

Bella Swanin ja Edward Cullenin tunnettu rakkaustarina haastavasta, mutta intohimoisesta suhteesta, jossa ihmistyttö rakastuu vaaralliseen vampyyripoikaan on varmasti monille tuttu. Twilight-sarjassa kerrontaa seurattiin päähenkilön, Bellan näkökulmasta, mutta nyt entisestään tunnettu tarina saa aivan uuden näkökulman, kun Stephenie Meyer yllättää Twilight-faninsa, ja julkaisee uuden teoksen: Keskiyön aurinko. Kirjan juoni etenee Twilight-sarjan ensimmäisen osan, Houkutuksen tapahtumien mukaan, mutta tällä kertaa kirja kertookin Edwardin oman näkökulman siihen, kuinka Bellan ja hänen rakkaustarina oikein sai alkunsa.

 

Aluksi kirjaan tarttuessani ennakko-oletukseni kirjan suhteen olivat hieman negatiivisia. Ajattelin, että eihän kirja tuo mitään uutta ja jännittävää, kun se vain kertaa jo ennestään aikaisemmassa osassa tapahtuneita asioita. Edwardin näkökulma eroaa kuitenkin hyvin paljon siitä, mitä Meyer on meille lukijoille aiemmin tarjonnut. Houkutusta lukiessa saattoi vain kuvitella mitä Edwardin päässä liikkuu, mutta Keskiyön auringon ansiosta pääsee seuraamaan Edwardin mielensisäistä kamppailua vamppyyrin verenhimoisen puolen sekä hellän ja suojelevan pojan välillä. Edwardin ajatukset ovat alussa hätkähdyttävän raakoja, mutta välillä myös erittäin rakastavia ja lempeitä. Lukija saakin hämmästellä useaan otteeseen,  miksi vampyyrin ajatukset ovat aivan toista, kuin Bellan tulkitsemana.

 

Kirjan hahmot ja miljöö ovat samat kuin Houkutuksessa, joten lukeminen tuntuu välillä liiankin helpolta, kun osaa jo ennalta odottaa, mitä seuraavaksi tapahtuu. Juoni ei nappaa otteisiinsa aiempien osien veroisesti, mutta kirja vie silti omalla tavallaan mukanaan, kun lukija voi verrata teosta Houkutukseen ja odottaa innolla, miltä tulevat tapahtumat näyttävät uusin silmin. Meyerin kerronta on yhtä eläväistä ja oivallista kuin aikaisemmissakin osissa. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille Twilight-faneille, jotka haluavat perehtyä vielä syvemmin Bellan ja Edwardin rakkaustarinaan!

← Takaisin
seuraa meitä