Kirja-arviot
8.7.2020
|
Jesperi Korkeela, 19v

Täyttä terästä!

Hiromu Arakawa: Fullmetal Alchemist, Vol. 1 (Suom. Juha Mylläri), Sangatsu Manga 2018

Fullmetal Alchemist kansikuva, poika, valkoiset hanskat, punainen viitta ja teräsmies

 

Fullmetal alchemist on tarina kahdesta veljeksestä. Edward ja hänen pikkuveljensä Alphonse ovat alkemisteja, he osaavat muuttaa ainetta toiseksi. Veljekset vaeltavat ympäri maata etsien legendaarista viisasten kiveä ja tällä matkallaan kohtaavat toinen toistaan huimempia seikkailuja ja vaaroja. Veljekset eivät kuitenkaan ole kaikkein tavallisimmasta päästä. Vasta teini-ikäinen Edward tunnetaan jo alkemian nerona, hän on yksi valtion virallisista alkemisteista nimeltään teräsalkemisti. Ja Alphonse kulkee aina valtavassa rautahaarniskassa. Myös viisasten kiven etsinnälle on oma salaisuuteen verhottu syynsä. Veljekset yrittävät korjata aikaisemman tekonsa,  alkemistien synneistä suurimman.

 

Hiromu Arakawan käsikirjoittama ja kuvittama Fullmetal alchemist on loistava manga, heti ensimmäisiltä sivuiltaan lähtien. Edward ja Alphonse ovat yksiä parhaista ja omintakeisimmista hahmoista, joista olen koskaan lukenut. Heidän tarinansa on täynnä mitä uskomattomimpia vaaroja, juonenkäänteitä sekä onnen ja surun hetkiä, jotka kaikki lukija voi tuntea heidän kanssaan hyvin vahvasti. Mangan maailma ja tunnelma ovat niin mestarimaisesti luotuja, että lukiessa todella tuntuu kuin olisi itsekin mukana veljesten matkalla. Hiljaisen kaivoskaupungin seesteisen tunnelman voi todella tuntea ja raiteilla kilkuttavan junan lähes itse kuulla. Suuri kiitos näin vahvan vaikutelman syntymisestä kuuluu Arakawan hyvin ilmeikkäälle ja omalaatuiselle kuvitukselle.

 

Mangasta tekee erityisen kiinnostavan myös sen maailma, joka on eräänlainen fantasiaversio teollistumisen aikaisesta maailmasta, jossa on kuitenkin myös muutamia nykyaikaisempia puolia. Maailma lisää lukunautintoa, koska sitä on kiinnostavaa oppia tuntemaan, sen ollessa niin omalaatuinen ja tavallisesta eroava. Koskaan ei tiedä mitä kaikkea se voikaan sisältää.

 

Arakawa selvästi taitaa myös käsikirjoittamisen. Tarina soljuu eteenpäin hyvällä tahdilla menettämättä koskaan rautaista otettaan lukijasta. Manga sisältää paljon repäisevän hauskaa huumoria, joka hyvin tasapainottaa sen totisempia hetkiä ja estää sitä vaipumasta liikaa pelkkään synkistelyyn. Kuitenkin juuri totisemmat ja synkemmät hetket ovat mangan suurin vahvuus. Se käsittelee paljon ihmiselämää koskettavia merkittäviä asioita ja voi antaa lukijoille niihin uutta näkökulmaa.

Fullmetal alchemist on henkilökohtaisesti parhain koskaan lukemani mangasarja, enkä voi juonipaljastusten pelossa sanoa siitä tässä arvostelussa läheskään kaikkea mitä haluaisin, mutta toivon että olen sanonut tarpeeksi vakuuttaakseni edes jonkun. Minä kehotan ja jopa pyydän kaikkia, joita vähääkään kiinnostaa lukemaan sen. Upotkaa sen maailmaan ja hahmoihin, ja kulkekaa veljesten rinnalla läpi heidän tarinansa.

 

← Takaisin
seuraa meitä