Kirja-arviot
21.4.2012
|
Aino Pöykkö, Laanilan yläaste

Tietokoneriippuvuutta ja ihmissuhdeongelmia

Aleksis Delikouras: Nörtti: New game (Otava, 2012)

DragonSlayer666:n elämä pyörii tietokoneen ympärillä. Hän on nettinimimerkillä esiintyvä yläasteikäinen poika, koska hän ei pidä oikeasta nimestään. Nimi ei tulekaan esille koko kirjan aikana. Oikeastaan päähenkilö käyttää kaikista – ainakin ikätovereistaan – nettinimimerkkiä, lempinimeä tai haukkumanimeä.

Kesäloma on mennyt mukavasti pelatessa Battlefieldiä, mutta koulussa tulee ongelmia. Kukaan ei oikein pidä pojasta, joka ei harrasta liikuntaa. Varsinkin tytöt ovat kiinnostuneet aivan toisenlaisista pojista. Ongelmat alkavat viimeistään siinä vaiheessa kun DragonSlayer666 ottaa naapurin pojan kuulapyssyn kouluun…

Nörtti: New game on kirjoitettu puhekielellä päiväkirjamuotoon, joka on oikeastaan ihan mukava tapa. Omasta mielestäni usein esiintyvä kiroilu ei kuitenkaan ole okei. Päiväkirjamaista vaikutelmaa lisää lukujen eri pituus, jotka ovat aina melko lyhyitä. Lyhimmillään jopa muutamalla lauseella – tai vain yhdellä! – kuten 7.syyskuuta: ”Nukuin, söin ja pelasin.” Luvut ovat kuitenkin yleensä noin pari sivua. Kirja sopii niille jotka eivät jaksa lukea pitkään.

Vaikka kirjan alussa sanotaan, ettei tarina perustu tositapahtumiin, se voisi tapahtua. Suomessakin on oikeasti paljon nuoria, joilla on peli- tai nettiriippuvuutta ja ongelmia toisten ihmisten kanssa.

← Takaisin
seuraa meitä