Kirja-arviot
1.6.2021
|
Sara-Tuuli Antikainen, 18v

Todellisuus kuvun alla

Laura Luotola: Suoja – veteen heijastuvat kivet, Iris kustannus 2019

Veteen heijastuvat kivet kansikuva

Suoja-trilogia sijoittuu dystopiseen maailmaan, joka hyödyntää hyvin edistynyttä teknologiaa. Ulkopuolinen maailma on tuhoutunut, ja jäljelle jääneet sivilisaatiot asuvat kuvun alla olevissa kaupungeissa. Trilogian toinen osa, Veteen heijastuvat kivet, sijoittuu Kudon saaristoon. Se on muuhun todellisuuteen verrattuna teknologisesti vähemmän kehittynyt.

Liskojen jälkeläinen Ranir Nissa-Ir asuu kallioluostarissa ja pystyy olemaan yhteydessä jumaliin. Eräänä päivänä Ranir saa Kudon jumalattarelta, Tyttäreltä viestin. Toinen kansa on matkaamassa kohti Kudoa tavoitteenaan käynnistää vallankumous. Ranir saa tehtäväkseen estää sen. Hänen täytyy viedä heiltä Kiven voima ja tuhota toinen kansa. Ranir päättää muunnella viestiä hieman, mutta hänet lähetetään silti suorittamaan tehtävää. Matka kulkee läpi erilaisten maastojen, ja he törmäävät niin kapinallisiin kuin sotilaisiinkin. Aika on käymässä vähiin ja hämmennystä ympäri Kudoa herättää Tyttären viesti.

Laura Luotola on selvästi rakastunut luomaansa maailmaan ja haluaa lukijankin pitävän siitä. Maailma on laaja ja hyvin rakennettu. Se on täynnä mysteerejä ja erilaisia paikkoja, joihin hahmot päätyvät. Välillä lukija ei saa mahdollisuutta tutustua maailmaan itsenäisesti ja ratkaista sen mysteerejä, sillä Luotola lähes hukuttaa lukijan taustatiedolla.

Päähenkilön lisäksi sivuilla vilisi niin useita hahmoja, että oli vaikeaa pitää lukua hahmojen määrästä. Uuden hahmon kohdatessa hänen koko elämänsä, syntymästä nykyhetkeen, hyvät ja pahat teot kerrottiin. Se teki hahmoista mielenkiintoisia, mutta lukijan kannalta olisi helpompi, jos olisi keskitytty muutamaan hahmoon, ja heidän läsnäolonsa olisi ollut pysyvämpi. Välillä jäi olo, että hahmoja tuli ikään kuin ovista ja ikkunoista, he kertoivat tarinansa ja poistuivat samaa reittiä takaisin.

Juonellisesti kirjassa ei tapahtunut paljoa verrattuna trilogian ensimmäiseen osaan. Tarina koostui lähes tulkoon Ranir Nissa-Irin matkasta sekä sivuhenkilöiden taustoista. Loppupuolella juoni lähti kunnolla käyntiin ja kirjaa oli vaikeaa laskea käsistä. Toivon jatko-osan kokonaisuuden olevan yhtenäisempi juonen kannalta.

Siitä huolimatta Luotolan luoma maailma sekä sen kulttuuri ja menneisyys ovat hyvin mielenkiintoisia. Etenkin aasialaisen filosofian vaikutteet olivat kiehtovia ja taidokkaasti kirjoitettuja. Teksti on ylipäätään hyvin kaunista ja joka sana tarkkaan harkittua. Suoja-trilogia on sekoitus scifiä, kyberpunkia, fantasiaa sekä dystopiaa. Jään odottamaan trilogian viimeistä osaa.

← Takaisin
seuraa meitä