Kirja-arviot
4.10.2019
|
Meri Poikkilinja, 12v.

Todenmukaista kuvausta nuorten ulkonäköpaineista

Johanna Hulkko: Suojaava kerros ilmaa, Karisto 2019

 

Kirjan päähenkilö Kepa, oikealta nimeltään Kerttu,  ja hänen äitinsä saavat kutsun Suomen Postcrossing –seuran matkalle Ahvenanmaalle. Kepa alkaa ajatella niitä epämukavia asioita, joita hänen läskinsä joutuvat kokemaan. Päähenkilö Kepa on omasta mielestään läski ja sen takia hän kokee vaikeuksia elämässään: Kepa katsoo penkkejä ja pelkää niiden menevän rikki hänen painostaan. Hän ei tykkää käydä vaatekaupoissa, koska sieltä ei löydy omankokoisia vaatteita. Kepa ei edes haluaisi hakea uudemman kerran ruokaa ravintoloissa, vaikka mieli tekisi.

Matkalla Ahvenanmaalle Kepa tapaa Huun: pitkän, laihan, hattupäisen ja mustiin pukeutuneen nuoren miehen. Huu tuoksuu suitsukkeilta ja hennosti partavedeltä. Kepa ja Huu tapaavat laivassa ja Huu tuijottaa Kepaa suoraan silmiin. Kepa hymyilee ja iskee silmää Huulle. Kepa alkaa nauraa ja hän näkee pienen värähdyksen Huunkin suupielessä. Huu ja Kepa ystävystyvät ja he viettävät reissun yhdessä. Kepan mielestä Huun kanssa on helppoa olla eikä Huu huomauta kertaakaan Kepan painosta ikävästi. Tämä tuntuu Kepasta mukavalta.

Kirja oli mielestäni hyvä ja helppolukuinen. Pidin siitä, miten kirja oli kirjoitettu. Kirjasta huomasi, että kirja kertoi nykyajasta, koska  Kepa käytti Snapchattia ja joitakin lyhenteitä ja slangisanoja. Kirja sopii nuorille, mutta miksei aikuisillekin. Kirjan päähenkilöön Kepaan voi olla helppo samaistua, koska monet nuoret kokevat itsetuntopaineita niin kuin Kepakin. Paineita voi olla myös aikuisilla. Kirjassa on muutamia kirosanoja käytössä, mutta mielestäni kirosanat sopivat kirjaan, koska monet nuoret kiroilevat. Kirosanoja ei myöskään käytetty holtittomasti, vaan niitä käytettiin sopivasti ja harkitusti.

Johanna Hulkko on aiemmin kirjoittanut mm. yhden nuorten romaanin ja geokätköilyyn liittyvää Geoetsivät-lastensarjaa. Hulkko kirjoittaa Geoetsivät-lastensarjaa, koska hän itse pitää geokätköilystä ja on harrastanut sitä jo vuodesta 2004. Aion seuraavaksi lukea Geoetsivät- sarjasta osan Muinaishaudan salaisuus, koska pidän itse kovasti geokätköilystä ja helppolukuisista kirjoista. Minusta kirjan tekee helppolukuiseksi se, että kirjassa on kuvia ja teksti ei ole liian pientä.

← Takaisin
seuraa meitä