Kirja-arviot
11.4.2018
|
Laura Levä, 17 v.

Toistensa tähden ja muita vastaan

K.K.Alongi: Pakenijat (Otava 2018)

Pakenijat on Alongin kirjoittaman nuortentrilogian päätösosa, joka pitää lukijaa jännittävässä otteessa edeltäjiensä tavoin. Trillerisarjan päätösosasta ei myöskään jännitystä ja täpäriä tilanteita puutu.

Lähes kaikki ovat kuolleet toistaiseksi tuntemattomasta syystä, mutta muutamat nuoret yrittävät edelleen selviytyä tässä hulluksi muuttuneessa maailmassa. Maailma on kuitenkin muuttumassa entistäkin sekavammaksi ja kirjassa seurattava nuorisojoukko on hajonnut. Tomi, Susette, Sara ja Jesse yrittävät edelleen sinnitellä tuhoutuneessa Suomessa Oliverin kuoleman jälkeen, mutta he ovat menettäneet myös Jaden ja Alin. Tuntemattomat hyökkääjät veivät kaksikon helikopterilla, eikä kellään ole aavistustakaan, ei edes Jadella ja Alilla itsellään, minne he ovat päätyneet. Nuoret yrittävät kuitenkin selviytyä tahoillaan eteenpäin ja saada selville, mikä on aiheuttanut tämän, kenties koko maailman tuhonneen, katastrofin.

Kirjan kerronta on hyvin monipuolista, sillä jokainen kirjan päähenkilö pääsee vuorotellen ääneen omissa luvuissaan. Se kuvaa myös seikkaperäisesti henkilöiden ajatuksia ja tuntemuksia ja antaa lukijalle laajan kokonaiskuvan tapahtumista toistamalla niitä eri henkilöiden näkökulmista. Tämän vuoksi kirjaa lukiessa täytyykin pysyä hyvin hereillä, sillä kertoja vaihtuu usein.

Kirjan tarina on hyvin synkkä, mutta henkilöiden persoonat tuovat siihen myös ripauksen omanlaistaan huumoria. He ovat kaikki erilaisia persoonia, mutta teos tuo hyvin esille sitä, kuinka erilaisten ihmisten kanssa voikin tulla toimeen, kun olosuhteet ovat äärimmäiset. Vaikka tavallisesti ei tulisi hengailtua tietyn tyyppisten ihmisten kanssa, niin siinä vaiheessa kun kyse on elämästä ja kuolemasta, voi tulla toimeen kenen kanssa tahansa. Oudoltakin vaikuttavasta tyypistä voi paljastua todella kiva puoli, jos ihmiseen vain jaksaa tutustua.

Tavallisessa elämässä pitäisikin olla paljon avoimempi erilaisia ihmisiä kohtaan. Miksi turhaan hyljeksiä muita sen takia, jos he eivät ole samanlaisia tai yhtä suosittuja kuin itse olet? Loppujen lopuksi, haluatko itsellesi suositun ystävän, joka jättää sinut kun tarvitset apua. Vai haluatko itsellesi ystävän, joka auttaa sinua ja kohtaa kanssasi kaikki vaikeudet?

Tomin ja hänen ystäviensä tarinaa oli ihan mahtavaa seurata. Suosittelenkin siis lukemaan koko trilogian, sillä yhdestä kirjasta ei välttämättä saa täysin kokonaista kuvaa tapahtumista.

← Takaisin
seuraa meitä