Kirja-arviot
20.1.2022
|
Iiris Vaahtojärvi, 21v ja Hanna Koskinen, 15v.

Totuuden ja valheen välisellä häilyvällä rajalla

Me olimme valehtelijoita kansikuva

E. Lockhart: Me olimme valehtelijoita (Suom. Riina Vuokko, WSOY 2021)

Yhdysvaltalaisen E. Lockhartin Me olimme valehtelijoita on kutkuttavasti rakennettu jännitysromaani, jonka loppuratkaisu onnistuu yllättämään.

Romaanin miljöö tuntuu liian täydelliseltä ollakseen totta: yläluokkaisen ja satumaisen rikkaan suvun serkukset temmeltävät kesät vapaina omassa yksityissaaressaan, jonne tavallisen maailman murheet eivät yletä. Saarella on kuitenkin tapahtunut onnettomuus, täydellisyyden verho on rikkoutunut eikä elämä saarella ole enää samanlaista. Yksi serkuista, päähenkilö Cadence, ei muista onnettomuudesta mitään ja yrittää nyt löytää hatarista muistikuvistaan syitä oudoille oireilleen. Myös sukulaiset ja serkut käyttäytyvät oudosti. Mitä saarella on edellisenä kesänä oikein tapahtunut, miettii Cadencen lisäksi myös lukija, joka ei malta laskea kirjaa käsistään.

Kirjan kerrontaratkaisu ja vähitellen avautuvat juonenkäänteet pitävät lukijaa tiukasti otteessaan. Pienet vihjeet saattavat johdattaa oikeille jäljille – tai sitten ei. Tunnelma rakentuu kerronnan vivahteiden avulla juuri vähän kummalliseksi: sellaiseksi, että tietää jonkin olevan vinossa, mutta ei aivan tiedä minkä.

Tarinan miljöö on kaikkine yksityiskohtineen rakennettu hienosti, löytyyhän ensimmäisiltä sivuilta paitsi saaren kartta, myös hahmojen sukupuu. Nämä tarinan oheismateriaalit kutsuvat lukemaan tarinaa juuri jännitysnäytelmänä, jonka selvittämiseen lukijakin voi osallistua.

Me olimme valehtelijoita on paitsi hieno tarina ystävyydestä ja rakkaudesta, myös yllättävän syvällinen pohdinta totuudesta, katumuksesta ja tekojen oikeutuksesta. Enempää paljastamatta voi sanoa, että tarinan henkilöhahmot saavat opetuksen siitä, ettei kaikki elämässä tosiaankaan ole mustavalkoista – oikeaa ja väärää on välillä vaikea erottaa toisistaan. Kirja on julkaistu alkuperäiskielellään seitsemän vuotta sitten, ja sen jälkeen se on saavuttanut suosiota esimerkiksi nousemalla New York Timesin Bestseller-listalle. Kirja on ihastuttanut kirjoihin keskittyvän sosiaalisen median Goodreadsin mukaan myös aikuisyleisöä laajasti, eikä ihme, sillä tarinan teemat ja yllättävät käänteet koskettavat myös vanhempaa lukijakuntaa.

Iiris Vaahtojärvi, 21v.

Kuka valehtelee ja kenelle?

Emily Jenkinsin, taiteilijanimeltään E. Lochartin teos Me olimme valehtelijoita on WSOYn vuoden 2021 elokuussa julkaisema New York Timesin bestseller. Se kertoo rikkaan, menestyneen, täydellisen ja valehtelevan Sinclairien perheen jäsenestä Cadence Sinclair Eastmanista, joka ei muista, mitä hänelle tapahtui. Hän tietää, että kaikki muuttui. Hän ei vain tiedä miksi ja miten. E. Lochart on kirjoittanut kauniisti ja niin, että mysteeri ratkeaa pala palalta. Teos käsittelee myös traumasta selviämistä, ja se voi hyvinkin auttaa, jos omassa elämässä on mitään samantyyppistä. 

Cadence ja hänen serkkunsa, hänen parhaat ystävänsä, ovat viettäneet joka kesän perheen yksityissaari-Beechwoodissa. Eräänä kesänä kaikki muuttuu. Cadence alkaa kärsiä migreeneistä, eikä hänellä ole mitään hajua, miksi hänen serkkuna Mirren ja Johnny, tai hänen rakkaansa Gat eivät enää vastaa hänen viesteihinsä. Onko Cadence suututtanut heidät jollain tavalla? Vihdoin Cadence pääsee taas kesällä Beechwoodiin. Hänen valehtelijansa, hänen elämänsä tärkeimmät ihmiset, Gat, Mirren ja Johnny ovat siellä odottamassa muun perheen kanssa, kuin mikään ei olisi muuttunut. Mutta kaikki on muuttunut, jokin on vinossa, mutta jokainen ihminen saarella vain väistelee Cadencen kysymyksiä. Miksi kaikki katsovat Cadencea niin säälivästi? Miksi kaikki riitelevät kuiskimalla, kun Cadence on lähellä? Miksi kukaan ei kerro hänelle mitään? 

Me olimme valehtelijoita on kerrassaan nerokas teos. Se on helppo- ja nopealukuinen lyhyiden kappaleiden ansiosta. Tarina on jännittävä ja hitaasti mutta varmasti avautuva mysteerin vyyhti. Lukija saa itse selvittää mysteeriä Cadencen rinnalla. “Me olimme valehtelijoita”, mutta joku on valehtelija edelleen. Kuka valehtelee kenelle, ja miksi? Mikä on totta?

E. Lochart on 54-vuotias amerikkalainen kirjailija, joka kirjoittaa enimmäkseen lasten kuvakirjoja sekä nuorten aikuisten ja aikuisten fiktiota. Hänen muista merkkitäviä teoksiaan ovat Ruby Oliver -sarja sekä The disreputable hirtory of Frankie Landau-Banks.

Hanna Koskinen, 15v.

← Takaisin
seuraa meitä