Kirja-arviot
10.5.2022
|
Susanna Knopman, 18v

Tšernobylin koirien traaginen kohtalo

Johanna Aulén: Tšernobylin koirat, WSOY 2022.

tsernobylin koirat kansikuva, puisto, koira

Johanna Aulén on koonnut realistisen sarjakuvan elämästä Tšernobylillä tätä seuranneen räjähdyksen jälkeen. Lukija ei tipahda kyydistä pois, koska teoksessa käy hyvin selväksi, miten alun perin tällaiseen katastrofiin päädyttiin. Yksityiskohtia unohtamatta kirjan värimaailma ja kuvitus ovat kauniisti nidottu yhteen ja tapahtumien kulku sujuvaa sekä tunteikasta. Eläväisen kuvituksen myötä hahmojen tuska ja ilo ovat hahmotettavissa.

Kirjassa opas vie niin lukijan kuin muut matkaseuralaiset läpi aution kaupungin eikä epäselväksi jää, mitä on käynyt. Ydinlaitos on räjähtänyt vuosia sitten epäsuotuisten sattumien myötä, ja ihmiset on aikoinaan jouduttu evakuoimaan kodeista ilmaan levinneen radioaktiivisuuden takia. Nykyään talot ovat ajan saatossa rappeutuneet ja puistot rehottavat ympäri kaupunkia. Voisi kuvitella, että luonnonvoimien kuluttama kylä on autio, mutta oletukset osoittautuvat vääriksi. Työntekijät häärivät hoitamassa Tšernobylin ydinvoimalaa ja oppaat kuljettavat turisteja kaduilla, lähettyvillä norkoilevat kulkukoirat kerjäävät vastaantulevilta ruokaa ja asuu siellä jokunen ikäihminenkin, jotka eivät raaski luopua kodistansa. Kasvusto ja sen eläimet ovat jotenkuten toipuneet kovista koettelemuksista, vaan miten tämä on mahdollista?

Kirja ei ollut lapsenomaisella tavalla kevyt, sen sijaan siinä käytiin läpi karuja tosiasioita onnettomuuden seuraamuksista, jotka heijastuvat yhä tähänkin päivään saakka. Koirien kohtalo on sydäntä raastavaa, mutta niidenkin sopeutuneisuus vallitsevaan elämäntilanteeseen on ihailtavaa. Pidin erityisesti kuvituksesta joka oli hyvinkin tunnelmaa imitoiva, samalla sivuttiin paljon hyödyllistä tietoa historiasta ja Tšhernobylin kohtalosta. Teos nostaa esille propagandan ongelmia ja sensuurin hintaa. Voisi jopa sanoa, että kirjan luettua paikan päälle ei tarvitse itse mennä, koska kaikki merkittävät kohteet tulevat esiin kauniisti kuvitettuina.

← Takaisin
seuraa meitä