Kirja-arviot
7.9.2018
|
Pulmu Mattila, 15 v.

Tulen ja tuhkan perillinen syttyy jälleen

Sarah J. Maas: Throne of Glass – Tulen perillinen, Suom. Sarianna Silvonen. Gummerus 2018

Kun Adarlanin kuninkaallisen vartioston kapteenille valkeni salamurhaajana tunnetun Celaena Sardothienin todellinen henkilöllisyys, hän lähetti rakastettunsa välittömästi turvaan meren taa, Wendlynin mantereelle. Sillä Celaena Sardothien on paljon muutakin kuin pelätty salamurhaaja: Adarlanin kuninkaan miekka, loistava taistelija ja sähäkkä nuori nainen. Hän on Aelin Galanythius, Terrasenin valtakunnan kuolleeksi luultu kuningatar. Hän on ainoa, joka voisi haastaa Adarlanin kuninkaan, joka on kietonut koko Erilean mantereen hirmuvaltansa alle. Hän on ainoa, jonka kuningas näkisi todellisena kilpailijanaan. Siksi hänen olisi äärimmäisen vaarallista elää kuninkaan hovissa.

Wendlyistä Celaena aikoo etsiä tietoja ja vastauksia, joilla hän voisi voittaa kuninkaan, kun hän palaisi Adarlaniin. Kapteenista piittaamatta Celaena aikoo kostaa kuninkaalle, joka riisti vapauden sekä häneltä itseltään että hänen kansaltaan. Vaikka Celaena on selvinnyt useista taisteluista, hän on myös joutunut luopumaan paljosta ja kokemaan raskaita menetyksiä. Kuningatar joutuu nyt taistelemaan menneisyyttään sekä sisällään vellovaa tyhjyyttä vastaan pystyäkseen kohtaamaan vihollisensa. Kaiken lisäksi hänen on opittava hallitsemaan suonissaan virtaavaa taikuutta, joka on uinunut viimeisten kymmenen vuoden ajan. Celaena vahvistuu koko ajan, mutta onko hän silti valmis haastamaan Adarlanin julman johtajan ja ottamaan paikkansa Kuningattarena?

Throne of Glass -sarja on yksi henkilökohtaisista suosikeistani. Fantasiamaailma, johon tarina sijoittuu, on laaja ja mielenkiintoinen. Juoni on mukaansatempaava ja koukuttava, ja opuksen voisi helposti hotkaista yhdeltä istumalta. Jännittävien taistelu- ja toimintakohtauksien lomasta löytyy myös takaumia, jotka täydentävät Celaenan tarinaa. Muutkin hahmot kirjassa ovat kiinnostavia, moniulotteisia ja hyvin kirjoitettuja.

Throne of Glass -sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet teokset Lasipalatsi ja Keskiyön kruunu, jotka suosittelen myös lukemaan (mielellään ensin).

Amerikkalainen Sarah J. Maas aloitti kirjoittamisen verkossa ja keräsi ympärilleen laajan lukijakunnan. Hänen teoksiaan julkaistaan yli 30 kielellä ja ne ovat tuttu näky New York Times:n bestseller-listalla.

← Takaisin
seuraa meitä