Kirja-arviot
25.6.2018
|
Amine Jardi, 16v.

Tulevaisuuden pelaaja

Anders Vacklin, Aki Parhamaa: Beta (Sensored reality), (Tammi 2018)

Anders Vacklinin ja Aki Parhamaan Beta kertoo japanilaisesta tytöstä Minakosta eli Bugista, niin kuin kirjassa häntä suurimmaksi osaksi kutsutaan. Tarina alkaa siitä, kun Bugin äiti herättää tytön ja kertoo tälle, ettei kannata lintsata heti ensimmäisenä päivänä. Heti alkuun lukija saa selville Bugin ja hänen äitinsä luonnetta. Bug on vähän laiska ja vaikuttaa teiniltä, joka ei vain jaksaisi mennä kouluun. Bugin äiti sen sijaan on aika rento, muttei kuitenkaan luovuta ennen kuin Bug sanoo menevänsä kouluun eli kuitenkin pitää kuria. Ymmärtäähän sen, miksi Siiri eli Bugin äiti ei ole niin ankara. Bug on juuri menettänyt isänsä ja kaipaa tätä.

Bug ja hänen äitinsä ovat muuttaneet Meri-Tokiosta Meri-Helsinkiin. Beta sijoittuu vuoden 2117 Helsinkiin. Monet maat ovat veden peitossa, koska ilmastonmuutos on aiheuttanut vedenpinnan nousemista ja vain korkeimmat rakennukset ovat veden yläpuolella. Kirjassa liikutaan vesibusseilla ja vesitakseilla ja joillain on myös omat vesiskootterit.

Tärkeänä osana tarinassa ovat pelit; kaikki pelaavat pelejä. Syynä voi olla se, ettei meren peitossa olevassa kaupungissa ole paljon muutakaan tekemistä. Bugilla taitaa kuitenkin olla pelaamisaddiktio, sillä hän jää pelaamaan pitkäksi aikaa ja menettää ajantajun, kun pelaa. Pelaamisen takia hän myöhästyy ensimmäisenä päivänä koulusta niin paljon, että ehtii vain yhdelle tunnille.

Pidän siitä, että kirjassa mainitaan vanhoja pelejä, sillä niihin voin itse samaistua, koska tykkään itsekin aika paljon peleistä. Tämä tuo hauskan tunnelman kirjaan, kun tietää näistä peleistä joita referoidaan kirjassa, kuten Pacman.

”Sanon itselleni ääneti, että on oikein puolustautua ja lyödä takaisin -kovaa. Minä lyön takaisin. Lyön, jos täytyy.”

Bug on kuitenkin erittäin rohkea ja vahvakin, ainakin henkisesti. Kirjassa on 16-vuotias Jade, jolla on musta vyö karatessa ja hän kiusaa muita heikompia oppilaita. Bug ei suvaitse tätä ollenkaan ja pelastaa Alvar-nimisen pojan, joka vahingossa kastelee Jaden takin vedellä.

Kirjaa oli hauska lukea ja siinä oli kiinnostava idea tulevaisuudesta. Monet paikat ovat kokonaan veden peitossa, mutta ihmiset ovat kuitenkin oppineet elämään niissä olosuhteissa. Kirja kannattaa lukea, varsinkin jos tykkää peleistä. Monet asiat ja Bugin ajatukset saattavat mennä ohi, jos ei itse tiedä peleistä ja niiden historiasta kovinkaan paljon. Tämän takia kaikki eivät välttämättä ymmärrä oikein Bugin ajatuksenkulkua ja sitä, mitä hänen ajatuksensa tarkoittavat. Sanoisin kuitenkin, että kirjalle kannattaa antaa mahdollisuus sillä se on vasta ensimmäinen osa kiinnostavaa trilogiaa.

← Takaisin
seuraa meitä