Kirja-arviot
19.6.2019
|
Saana Seppälä, 15 v.

Tunteiden vuoristorata

Heidi Silvan: Tytti Seckelinin elämä ja esikoisteos, Myllylahti 2019

Heidi Silvanin Tytti Seckelinin elämä ja esikoisteos kertoo seiskaluokkalaisesta Tytistä, jonka intohimona on kirjoittaminen. Hän haaveilee oman kirjan kirjoittamisesta. Tytillä onkin oma salaisuus, hän on kirjoittanut omaa romaania, jota kenenkään ei tulisi lukea. Oppilaiden aamunavauksessa hän kokee kuitenkin järkytyksen, kun kuulee omaa romaaniaan luettavan siellä. Tytin salaisuus on paljastunut koko koululle, ja tilanteen selvittämiseksi Tytin on avattava some-tilejä, luotettava muihin ihmisiin ja oltava entistäkin rohkeampi. Tytin täytyy selvittää, kuka teon takana oli, ketkä häntä auttavat ja ketkä eivät, sekä ennen kaikkea, oliko aamunavausta pitävä ysiluokkalainen Koistinen sittenkään syy Tytin nöyryytykseen.

Itse pidin kirjasta, ja siitä miten se oli kirjoitettu. Kirjan kielestä huomasi kivasti, että se kertoi nykyajasta. Some-kanavat ja monet nykyajan lausahdukset ja sanat värittivät kirjaa hyvin. Kirja sisälsi paljon Tytin omia humoristisia ajatuksia ja kommentteja, jotka tasapainottivat kirjan vakavia aiheita, kuten kiusaamista. Kirjassa oli sivujuonena pieni rakkaustarina, joka toi kirjaan lisää mielenkiintoa. Kirja oli lyhyt ja kevyttä luettavaa, vaikka mukana ovat kaikki mahdolliset tunteet.

Tyttiin on helppo samaistua ja ymmärtää häntä. Hän on kuin kuka tahansa muu yläkoululainen. Hän unelmoi, huolehtii hieman liikaa asioista, on vähän yksinäinen ja tilanteen tullen osaa puolustaa itseään. Hän rohkenee tehdä asioita, joita ei olisi ennen uskonut tekevänsä. Tytti on loppujen lopuksi oman elämänsä sankari tilanteessa kuin tilanteessa.

Suosittelisin kirjaa ennen kaikkea yläkouluikäisille tytöille.

Heidi Silvan on Oululainen filosofian maisteri ja äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Tytti Seckelinin elämä ja esikoiteos on Heidi Silvanin toinen nuortenkirja. Ensimmäinen Silvanin nuortenkirja on John Lennon minussa, ja se julkaistiin 2018.

 

← Takaisin
seuraa meitä