Kirja-arviot
4.6.2018
|
Lukas Lankinen, 13 v.

Tunteiden vuoristorata

Timo Suominen, Marko Lempinen: Matkaopas onneen (Otava 2017)

Matkaopas onneen on Timo Suomisen ja Marko Lempisen kirjoittama opas, joka on suunnattu teini-ikäisille nuorille. Kirjassa annetaan ohjeita ja neuvoja erilaisiin elämänvaiheisiin, elämäntapoihin ja tunnetiloihin. Kirjaan on otettu monipuolisesti eri näkökulmia ja tavallisten ihmisten mielipiteitä joka aiheesta.

Toinen kirjoittajista, Timo Suominen on ammatiltaan liikunnan- ja terveystiedon opettaja. Suominen on koonnut muiden näkemyksiä yhteen ja kirjoittanut yleisen sisältöosan. Marko Lempinen on toimittaja ja työskentelee Iltasanomissa. Hän kirjoitti ja muokkasi osan tekstin sisällöstä.

Kirjan ensimmäisessä osassa lähdetään käsittelemään onnellisuutta ja onnen elementtejä. Onnellisuus on asia, joka muuttuu nopeasti nuoruusiässä. Luvuissa käsitellään monipuolisesti sitä, miten voit itse vaikuttaa omaan ja muiden onnellisuuteen. Kirjaan on lisätty myös kysymyksiä ja ajatuksia, jotta lukija voi miettiä omaa tilannettaan ja suhtautumistaan luvussa käsiteltävään aiheeseen. Kirjassa näkyy kirjoittajan pedagoginen osaaminen, ja kirjaan on otettu tietoa useista nuoria käsittelevistä kirjoista. Kirjaan on otettu mukaan myös päihteet ja alkoholi, jotka mielestäni on hyvä tiedostaa jo nuorena. Kirjassa käsitellään myös alkoholin ja päihteiden aiheuttamia seurauksia sosiaaliseen elämään ja miten se voi vaikuttaa omaan itseen.

Minun lempilukuni oli ”tavoitteet”, koska luvussa oli hienosti kerrottu minkälaisella asenteella kannattaisi tavoitella asioita. Nuorella on hyvä olla tavoitteita, joiden eteen alkaa tehdä töitä. Luvussa nämä asiat tulevat hienosti esiin.

Omasta mielestäni kirja oli hyödyllinen ja on sitä varmasti myös monelle muulle. Kirja sopii hyvin oppaaksi, koska siitä voi hakea tietoa itseä kiinnostavaan aiheeseen ja omaan elämäntilanteeseen. Osa aiheista on nuorille ajankohtaisia, kun taas tietyt asiat ovat vinkkejä tulevaan. Mielestäni kirjassa ei käsitellä pelkästään nuoruuteen liittyviä asioita, vaan myös yleisesti erilaisia tunnetiloja ja elämänhallintaan liittyviä asioita. Tämän vuoksi se sopii mielestäni myös vanhemmille lukijoille.

← Takaisin
seuraa meitä