Kirja-arviot
3.5.2019
|
Mirella Harjunpää, 13 v. Viita-akatemian lasten ja nuorten sanataidekoulu, Tampereen seudun työväenopisto

Tyttö, joka sai kiinni menneisyydestään

 Elena Mady: Varjelija. WSOY 2018.

The Body Jumper -trilogian päätösosassa on kahden aiemman osan tavoin salamyhkäinen tunnelma, ja kintereillä hiipivän jännityksen tuntu. Päähenkilönä on Alex Winter, tyttö joka on saanut kiinni menneisyydestään, ja ihka oikeasta itsestään. Hän on itsepäinen, ja haluaa kovasti löytää äitinsä, joka tuntuu koko ajan olevan lähempänä, kun tyttö jättää Suomen lentäen Lontooseen. Päätös oli vaikea, ja kaipaus hänen poikaystävänsä Jessen lämpimään syliin kaihertaa Alexin mieltä. Onneksi mukana on hyvä ystävä Lukas, jonka tuki on korvaamatonta.

Aivan yllättäen kaikki alkaa sujua, eikä Alex voi millään uskoa seisovansa hänen äitinsä kotiovella hakemassa paikkaa au pairiksi. On täyttä tuskaa katsoa äitiä silmiin, jotka eivät vain näe omaa tytärtään Alexin kehon suojissa. Tyttö heittelee keskusteluihin muistoja lapsuudestaan, ja laulelee pikkusiskolleen tuttuja lauluja äidin muistin virkistämiseksi. Se ei näytä kuitenkaan sen enempää tepsivän, ja Alexista tuntuu jo epätoivoiselta.

Tietenkään Alex ei ole turvassa Lontoossakaan, vaikka hänen lähdön piti olla salainen. Joku onnistuu silti sulautumaan väkijoukkoon tarkkaillen Alexin jokaista liikettä. Entä seuraan tuppautuva Linda, jonka au pair -toiminnassa on jotain kummallista? Alex suhtautuu tyttöön epäilevästi, mutta karistaa tunteen mielestään.

Alexin ajatukset ja pohdinnat, sekä Elena Madyn mukaansa vievä ja tapahtumia edistävä kuvailu tekivät teoksesta mukavan luettavan. Varjelijan keskustelut olivat mielestäni osittain hyvinkin syvällisiä, eikä kirjaa luettaessa sitä halunnut jättää kesken. Varsinkin kun juoneen pääsi sisälle, se oli hyvin sujuvaa. 

← Takaisin
seuraa meitä