Tuija Lehtonen: Saimi ja Selma, Kesäkimara, Otava 2019
Kirja kertoo kahdesta sisaruksesta, jotka ovat viimein lopettaneet kahdeksannen luokan ja kääntävät katseensa kohti kesälomaa ja uusia seikkailuja. Sisarukset ovat luonteeltaan avuliaita, ystävällisiä ja hyvällä tavalla myös jääräpäisiä. Tytöt arvostavat toisiaan, kavereita ja eläimiä, sillä he tietävät olevansa onnekkaita ystävyyden suhteen. He pitävät erityisen paljon myös keppihevostanssista eli kepparitanssista ja maastopyöräilystä. Tytöt omistavat ystävineen myös keppihevostarvikeliikkeen, Kavaletin. Siellä he myyvät omaksi ilokseen keppihevosesteitä ja muita tarvikkeita. Tyttöjen kaverit Meiju, Heidi, Minttu, Lilli, Vilma ja Kerttu ovat sähäkkiä persoonia ja mahtavia kavereita. Saimi ja Selma ovat lähes aina jonkun kaverinsa kanssa elleivät kaikkien.
Tytöt asuvat pienellä ja kauniilla paikkakunnalla. Vaikka he asuvat pienellä paikkakunnalla, tekemistä on vaikka muille jakaa. Tyttöjen kodin pihalla on koira-aitaus, jossa kolme koiraa haukkuvat kukin vuorollaan jonkun kävellessä ohi. Kodin vieressä aukenee iso kaunis metsä, jossa tytöt tykkäävät kävellä tai pyöräillä hyvän sään tullen.
Siskot ystävineen päättävät aloittaa kesälomansa tanssimalla keppihevosilla ja pyörittämällä Kavalettia. Keskikesällä Selma lähtee rippileirille ja tapaa siellä söpön pojan Tuomaksen. Selman ja Tuomaksen jutun edetessä Saimi joutuu keskelle metsäpaloa lähtiessään maastopyöräilemään Kolkkokallion rinteille. Saimi selviää tapahtuneesta, mutta päättää lopettaa pyöräilyn ja myydä pyöränsä pois. Saimi löytää lähimetsän kuusen alta sormuksen ja yhdistää sormuksen kaiverrukset Tuomaksen mummiin, joka tosiaan muistaa vielä sormuksen tarinan ja kertoo sen tytöille hymyssä suin.
Kun aloin lukea kirjaa, en tiennyt, että se oli osa siskoksista kertovaa kirjasarjaa. Tämän vuoksi kirjaa oli hivenen vaikea lukea. Kirja oli hauska ja monipuolinen, sillä se kertoi erilaisista asioista kahdesta näkökulmasta. Suosittelen kirjaa 9-14-vuotiaille, tai kepparia harrastaville nuorille.