Kirja-arviot
22.1.2024
|
Rosa Lehikoinen

Uusi näkökulma tunnettuun tarinaan

kansikuva, tyttöjä

Hannah Pick-Goslar ja Dina Kraft: Ystäväni Anne Frank (suom. Jorma-Veikko Sappinen, WSOY 2023)

Hannah Pick-Goslar oli tunnetun Anne Frankin yksi parhaista lapsuusystävistä. Hän on kirjoittanut yhdessä journalisti Dina Kraftin kanssa tunteellisen muistelmateoksen, joka toimii rinnakkaistarinana Anne Frankin päiväkirjalle.

Ystäväni Anne Frank -kirja kertoo kauniisti Hannahin tarinan siitä, kuinka hänen perheensä pakeni Amsterdamin, jossa Hannah tutustui naapuruston tyttöön Anneen. Hannahista ja Annesta tulee seitsemän vuoden ajaksi parhaat ystävät, mutta he erkanevat sodan aikana, kun Anne piiloutuu ja Hannah joutuu keskitysleirille. Leiriltä selvinneen Hannahin tarina on inspiroiva, koska hän onnistui rakentamaan elämänsä sodan jälkeen kokonaan uudestaan ja kertomaan muistoistaan muille, vaikka se tarkoitti traumojen uudelleen elämistä.

Anne Frankin tarinan tunnettuus tekee kirjasta koukuttavan, mutta Hannahin omat kokemukset ja niiden tarinallisuus todella imaisevat lukijan kirjan mukaan. Ystäväni Anne Frank on koskettava kirja, joka antaa lukijan vilkaista verhon taakse siitä, mitä tapahtui Hannahin näkökulmasta, kun Frankin perhe oli piilossa.

Olin aikaisemmin lukenut Anne Frankin päiväkirjan, mikä sai minut kiinnostumaan Ystäväni Anne Frank -kirjasta. Anne Frankin päiväkirja on varmaankin tunnetuin tarina holokaustista, mutta Hannahin kertomus oli minusta mukaansatempaavampi, sillä se on kirjoitettu tarinamuodossa. Lisäksi kirjassa olevat aidot kuvat ja kirjeet koskettavat aivan eri tavalla kuin pelkkä tarina. Pidin erityisesti siitä, kuinka oman tarinansa rinnalla Hannah aina palaa Anne Frankiin ja ajattelee tätä. Sodan jälkeen Hannah vielä keskustelee Otto Frankin kanssa kirjeitse, ja lukijalle selviää, kuinka Anne Frankin päiväkirja tosiaan julkaistiin.

Rehellisesti olin yllättynyt, kuinka paljon pidin kirjasta. Voin hyvillä mielin suositella Ystäväni Anne Frank -kirjaa kenelle tahansa, jota kiinnostaa Annen tarina tai joka haluaa avartaa näkökulmaansa. Kirja sopii kaikenikäisille, se on helppoa tekstiä ja nopeasti luettavaa.

← Takaisin
seuraa meitä