Kirja-arviot
3.4.2020
|
Elina Riutta

Uusi tulkinta Anne Frankin päiväkirjasta

Ari Folman, David Polonsky: Anne Frankin päiväkirja (suom. Anita Odé), Tammi 2019

13-vuotias Anne Frank joutuu pakenemaan siskonsa, äitinsä ja isänsä kanssa juutalaisvainoja Hollannissa vuonna 1942. Perhe ei kuitenkaan pakene kauas, vaan piiloutuu Annen isän yrityksen yläkertaan paikkaan, jota Anne nimittää Salaiseksi siiveksi. Siipeen muuttaa myös Frankien ystäväperhe, herra ja rouva van Daan sekä heidän poikansa Peter. Myöhemmin seuraan liittyy myös herra nimeltä Dussel. Päiväkirjaansa Anne kirjoittaa Salaisen siiven tapahtumat, tunteensa ja haaveensa, etsien lohtua sodan keskellä. Päiväkirja kuvaa arjen huumoria ja tavallista elämää, sodan kauhuja sekä tytön kasvukipuja ja suuria tunteita.

Olin alussa hieman skeptinen sarjakuvasovitusta kohtaan. Mietin, pystyykö sovitus ilmentämään Annen monipuolisuutta ja lämmintä huumoria vai dramatisoisiko sarjakuva tyylillään liikaa. Huoli oli kuitenkin turha, sillä sarjakuva toi kauniisti ja siististi alkuperäistä teosta kunnioittaen Annen ajatukset kuvien muotoon. Sovitus ei ole pelkkiä sarjakuvaruutuja, vaan yhdistelmä sivunkokoisia kuvia ja pidempiä tekstejä. Tyyli tuo huumorin esille aivan eri tavalla sivujen läpi, sillä lämpimän humoristiset piirrokset keventävät rankkaa aihetta. Kuitenkin synkissä kohdissa kuvat tuovat aiheen todellisemmaksi ja lähemmäksi lukijaa. Sarjakuvassa nämä kaksi vastakohtaa, huumori ja sodan kauhut, pidetään tasapainossa, eikä niiden välillä ole tyylillisesti ristiriitaa.

Tämä versio tarjoaa jotain sekä uusille että vanhoille Anne Frankin lukijoille. Vanha lukija voi löytää uusia puolia Annesta ja tämä on oivallinen versio sellaisellekin lukijalle, joka ei ole alkuperäiseen vielä tutustunut. Sarjakuva on hienosti onnistunut tiivistämään keskeisimmät piirteet alkuperäisestä teoksesta.

Ari Folmanin ja David Polonskyn Anne Frankin päiväkirja on mielenkiintoinen tapa tutustua klassikkoon ja yhteen 1900-luvun tunnetuimmista teoksista. Nyt on uuden sukupolven vuoro tutustua Anneen ja hänen päiväkirjaansa modernilla tavalla.

 

← Takaisin
seuraa meitä