Kirja-arviot
24.8.2022
|
Elina Riutta

Uusia kansanperinnetyylisiä kauhukertomuksia

Per Faxneld: Uhripuu, Haamu 2022 (suom. Satu Grönroos)

uhripuu kansikuva

Per Faxneldin Uhripuu on kokoelma lyhyitä parin sivun mittaisia goottityylisiä kansankertomuksia. Tarinoiden tapahtumapaikkana on Ruotsi, erityisesti Norlanti ja Jämtlanti, mihin kirjailijalla on sukusiteitä. Per Faxneldia on teoksen tekemiseen inspiroinut kansanperinteen tallentajien keräämä materiaali sekä ruotsalaisia noitaoikeudenkäyntejä koskeva tutkimus, mutta tarinat ja tapahtumat ovat Faxneldin käsialaa. Kansankertomuksellinen tunnelma on tarinoissa vahva, eikä niitä uskoisi uusiksi kertomuksiksi. Tarinat voisivat olla isovanhemman lapsenlapsilleen pirtin lattialla kertomia kansanperinteen kertomuksia, jotka siirtyvät sukupolvelta toiselle.

Tarinat ovat goottityylistä kauhua, mutta kauhun teemaltaan vaihtelevia: on pakanallisia rituaaleja, metsän mystiikkaa sekä olentoja kuten piruja, menninkäisiä ja noitia. Metsä ja luonnon kauhut ovat verhoutuneet luontoon piiloon ja tuntuvat painostavassa tunnelmassa, sekä mystisissä tapahtumissa. Välillä kauhut taas ilmenevät suoraan raakoina rituaaleina tai murhina. Kaikkia yhdistää selittämättömän pelko.

Historia on vahvasti tarinoissa läsnä, ja niissä usein viitataankin 1800-luvun sotiin tai epidemioihin Ruotsissa. 1800-luku näkyy myös uskonnon keskeisellä osalla: tarinoiden hahmoissa pelkoa aiheuttaa Saatana tai pakanuus, ja tarinoissa on viittauksia Raamatun tapahtumiin. Näin tarinoiden kautta pääsee myös samastumaan menneiden aikojen arkeen ja pelkoihin.

Kaikkia tarinoita yhdistää sama kertomuksellinen tyyli, jossa on ytimekäs alku ja loppu, sekä vanhaa aikaa huokuva tunnelma. Teoksen tyylikkään synkkä kuvitus pitää yllä pahaenteistä tunnelmaa tarinasta toiseen. Uhripuu sopii hyvin pimeneviin syysiltoihin takkatulen ääreen, taikka kuten Faxneld itse suosittelee, kynttilän valossa ääneen luettavaksi.

← Takaisin
seuraa meitä