Kirja-arviot
13.6.2018
|
Juulia Makkonen, 15v.

Vaikeita asioita kesäisellä maaseudulla

Tarja Leinonen: Koti koivun alla (Karisto 2018)

Koti koivun alla sijoittuu 1980-luvulle maalaiskylään, jossa elämä on melko leppoisaa. Kirja kertoo kainuulaisesta 17-vuotiaasta tytöstä Seijasta, joka odottaa lasta. Lapsen isä on häntä kymmenen vuotta vanhempi Hannu. Hannusta ei ole lapselle kunnon isäksi, sillä hän säätää jatkuvasti uusien tyttöjen kanssa. Kaikesta huolimatta Seija aikoo silti pitää lapsen.

Seijan kahdeksanhenkinen perhe on lestadiolainen. Seija on kuitenkin luopunut uskostaan, ja siksi hänen ankara isänsä on pitänyt mykkäkoulua hänelle jo vuosia. Isä pitää Seijaa laiskana, huonona ja epäonnistuneena, vaikka hän on reipas ja avulias. Seija ei halua kertoa isälleen raskaudesta ja vältteleekin kertomista mahdollisimman pitkään.

Seija asuu kesät koivujen alla asuntovaunussa, jonka on itse sisustanut. Siellä hän mm. katsoo sinne salakuljetettua televisiota salaa ja polttaa tupakkaa isänsä tietämättä. Ahdas ja viileä asuntovaunu ei ole pienelle vauvalle ihanteellisin paikka kasvaa, ja Seijan onkin löydettävä ratkaisuja moneen ongelmaan ennen syksyn tuloa.

Odotin kirjalta dramaattista kohokohtaa tai huipentumaa, mutta tapahtumat tapahtuivatkin melko sulavasti ja tarina eteni melko tasaisesti. Kuitenkin jännitystä loi se, kuinka Seijan isä reagoisi raskauteen. Kirjan aihe oli erilainen, enkä ollut ennen lukenut tämän tyyppistä kirjaa. Se piti mielenkiinnon yllä. Kiva plussa oli se, että kirjassa käytetään Kainuun murretta. Se raikasti lukukokemusta.

Suosittelen kirjaa lukijoille, jotka kaipaavat kesäistä lukemista. Vaikka kirja käsitteleekin vaikeita asioita, tulee taustalta kauniisti esiin leppoisa ja huoleton kesätunnelma.

Tarja Leinonen on sotkamolainen kulttuurituottaja, joka on kirjoittanut sekä lapsille että aikuisille.

← Takaisin
seuraa meitä