Kirja-arviot
24.7.2018
|
Johannes Helama, 15 v. 

Vaikuttavaa scifiä

 

Sylvain Neuvel: Heräilevät jumalat, (Like 2018)

Heräilevät jumalat – Themis-kansioiden toinen kirja jatkaa Uinuvat jättiläiset -kirjassa alkanutta avaruusrobotin tarinaa. Ensimmäisessä kirjassa kansiot keskittyvät Themis-robotin osien löytämiseen Maapallolta ja sen kokoamiseen. Toisen kirjan alussa Maahan ilmestyy kuin tyhjästä Themiksen kaltainen jättiläisrobotti ja ihmiskunnan täytyy selviytyä avaruusolioiden saapumisesta.

Kanadalaisen kielitieteilijän vaikuttava scifi-kirja sijoittuu nykyhetkeen, joten ihmisillä on käytössään myös sama määrä teknologiaa. Tapahtumat ovat jännittäviä, koska tuntuu, että ne voisivat oikeasti tapahtua nyt. Kirja on koostettu niin, että jokainen luku on osa kansioita (esimerkiksi kansio numero 212), ja alla mainitaan myös haastateltava henkilö ja paikka. Monet luvuista ovat haastatteluja, osa taas lokikirjoja, kirjeitä, sotilaiden välisiä keskusteluja tai päiväkirjoja.

Kansioita kokoavan haastattelijan identiteetti on salainen, mutta sama ihminen keskustelee dialogimaisesti lähes jokaisessa luvussa vaihtelevien ihmisten kanssa. Juoni etenee jatkuvasti, mutta lukija seuraa tapahtumia ja tutkimuksen etenemistä ulkopuolelta operaation kansioita lukemalla. Kirjan rakenne tuo mukavaa vaihtelua lukukokemukseen ja jatkuvaa keskustelua on viihdyttävää seurata. Lukija katsoo kirjan henkilöitä lähes koko kirjan ajan haastattelijan kautta. Henkilöitä on vain muutamia, mutta heidän persoonallisuutensa on kirjoitettu monipuolisiksi ja hahmoihin kiintyy nopeasti.

Minun makuuni ensimmäisen kirjan juoni oli hieman hidastempoinen, mutta toinen kirja ylitti odotukseni sen suhteen. Tapahtumat ovat mukaansatempaavia ja avaruusolentojen ja ihmisten välisten konfliktien odotus oli kiinnostavaa luettavaa. Mielenkiintoisia yksityiskohtia tuo myös maiden välinen politiikka, kun ihmiskunnan on pakko yhdentyä avaruusolentoja vastaan. Kirjan loppu oli niin jännittävä, että odotan sarjan seuraavaa kirjaa jo innolla.

← Takaisin
seuraa meitä