Kirja-arviot
7.8.2020
|
Lilja Valkeajoki, 18v

Valitsetko totuuden vai tehtävän?

Karen M. McManus: Yksi meistä on seuraava (Suom. Inka Parpola), WSOY 2020

Yksi meistä on seuraava kansikuva, kaksi tyttöä, poika ja varjot

Kieltäytyminen ei kuulu vaihtoehtoihin Karen M. McManuksen kirjoittamassa teoksessa Yksi meistä on seuraava. Kirja linkittyy kirjailijan aikaisempaan teokseen Yksi meistä valehtelee. Tässä uudessa kirjassa on kuitenkin itsenäinen ja erilainen juoni uusien henkilöiden näkökulmasta kerrottuna. Teoksessa tavataan myös jo aiemmasta osasta tutuiksi tulleita henkilöitä.

Yksi meistä on seuraava sisältää hyvin tapahtumatäyteisen juonen. Baywiewn pikkukylä on vasta toipunut aiemmassa osassa tapahtuneesta traagisesta ja monimutkaisesta kuolemantapauksesta ja sen seurauksista, kun koulussa alkaa jälleen kiertämään uudenlainen villitys. Tällä kertaa on kyse Totuudesta ja Tehtävästä. Oppilaiden puhelimiin ilmestyy viestejä mystiseltä taholta. Viestit keskittyvät aina yhteen henkilöön, jolle annetaan mahdollisuus valita totuus tai tehtävä. Jos henkilö ei valitse tehtävää ja suorita sitä, tämä mystinen pelin ylläpitäjä paljastaa uhristaan jonkin järkyttävän salaisuuden koko koulun oppilaille.

Peli sekoittaa koulun arjen, kun juorut alkavat levitä ja oppilaat ryhtyvät suorittamaan tehtäviä. Peli alkaa kuitenkin pikkuhiljaa etenemään vaaralliseen suuntaan ja Baywiewn kylä saa kokea uudenlaisia traagisia tapahtumia.

Kirjassa päästään tutustumaan useampaan hahmoon henkilökohtaisesti ja kuullaan tarinaa heidän näkökulmastaan. Kerronta on monipuolista ja mielenkiintoista, kun kertojan näkökulma vaihtelee lukujen välillä. Teoksessa seikkailevat muun muassa edellisestä osasta tutuksi tulleen Bronwynin sisko Maeve, viiden hengen sisarusparven nuorin Knox sekä paikallisessa kahvilassa työskentelevä Phoebe. Lisäksi kirjassa tavataan muitakin aikaisemmasta osasta tunnettuja henkilöitä, kuten Nate, Cooper sekä Addy.

Kirja oli kokonaisuudessaan viihdyttävää luettavaa. Tapahtumia oli hauska seurata, kun tunsi hahmoja sekä kirjan tapahtumapaikkoja jo entisen osan perusteella. Juoni oli hyvin erilainen kuin ensimmäisessä osassa, mutta ei aivan yhtä jännittävä ja koukuttava. Ensimmäinen osa piti mielenkiinnon yllä koko kirjan ajan, mutta tämä kirja ei yltänyt aivan samaan. Kuitenkin kirja tarjosi hyvän lukukokemuksen ja suosittelen sitä etenkin niille, jotka ovat lukeneet myös McManuksen aikaisemman teoksen.

← Takaisin
seuraa meitä