Kirja-arviot
10.7.2020
|
Milka Niinistö,15v.

Valoa kuilussa

Leigh BardugoVarjo ja riipus (suom. Jussi Korhonen), Aula & Co 2019

Varjo ja riipus kansikuva, sininen hirvi ja hopeat sarvet

Varjo ja riipus on fiktiivinen tarina 17-vuotiaasta Alina Strakovista ja Maylen Oretsevista, jotka ovat molemmat orpoja ja ystävystyneet lapsina orpokodissa. Tarina sijoittuu Ravkaan, maahan, joka on sodan runtelema. Maan on repäissyt satoja vuosia sitten kahtia Sysikuiluksi kutsuttu railo. Sysikuilu on luonnonoikku. Se on läpitunkemattoman pimeä, ja sen vesille laskettaessa ei ole paluusta enää varmuutta, koska sitä hallitsevat ihmislihaa syövät siivekkäät hirviöt. Alina ja Mal, jotka toimivat rivisotilaina, ovat matkalla Kuiluun armeijansa mukana. Siellä ollessaan Alinan kuva itsestään ja kotimaastaan muuttuu pysyvästi, sillä Kuilun olentojen hyökkäyksen aikana Alinassa kauan piileskelleet voimat saavat sysäyksen herätä. Alinan uskotaan olevan ainoa, jolla on voima tuhota Sysikuilu ja rauhoittaa maassa raivoava sota. Siispä hänet kuljetetaan kiireesti Ravkan pääkaupunkiin grisha-koulutusta varten.

 

Kirjan aikana Alina joutuu oppimaan kivuliaasti lisää itsestään, omasta vaarallisesta kyvystään, ihmisistä ympärillään sekä siitä, millaista on olla maansa “ainoa toivo”. Matkan varrella lukija saa läpikäydä Alinan kasvun ja muutoksen. Ja niinhän on miltei pakkokin tapahtua, sillä tilanteet, joista Alinan täytyy selviytyä ovat, elleivät kaikki traumaattisia, niin ainakin lievästi järkyttäviä. Alinan henkisen kasvun lisäksi kirja käsittelee hyvin myös Alinan ja Malin suhteen muutoksia luonnollisena osana luonnotonta elämäntilannetta.

 

Ylipäätään Varjo ja riipus kuvaa tunteita hyvin ja realistisesti. Heti kirjan ensimmäisiltä sivuilta asti sain kuvan hyvin todellisista ihmisistä ja etenkin maailmasta. Mielestäni oli selvää, että kirjailija tiesi alusta alkaen, mihin oli tarinaa viemässä ja että tarinan juoni oli perusteellisesti suunniteltu. Kirjan keskivaiheilla oli uskomattomia kohtia, joissa sain haukkoa henkeäni äärimmäisten juonenkäänteiden ja täysin odottamattomien, mutta täydellisesti järkeenkäypien paljastusten johdosta. Bardugon kirjoitustyyli piti tahdin tasaisena ja ympäristön kuvailun sopivana, ja nautin kirjasta kokonaisuutena suuresti.

 

Leigh Bardugo on syntynyt Israelissa ja kasvanut Yhdysvaltojen Los Angelesissa. Valmistuttuaan Yalesta pääaineenaan englanti hän on työskennellyt myös tekstittäjänä ja toimittajana. Hänen kirjoistaan ensimmäinen, Varjo ja riipus, nousi heti New York Times -lehden bestseller-listan kahdeksanneksi. Samaisesta kirjasta on myös tekeillä Netflix-sarja. Leigh Bardugon Grisha-trilogia on ilmestynyt vuosien 2012 ja 2014 välillä. Itse sarjaan kuuluu vain kolme osaa, mutta samaan maailmaan, Grishaversumiin, sijoittuu useita itsenäisiä tarinoita, kuten kaksi kirjaa sisältävä sarja, Six of Crows. Aiemmin Bardugo on kirjoittanut aikuisten novelleja, lyhyitä tarinoita ja esseitä. Niistä on tosin vain muutamia käännetty suomen kielelle.

← Takaisin
seuraa meitä