Kirja-arviot
16.1.2023
|
Saana Seppälä

Valta antaa voimaa

sang

Elina Pitkäkankaan romaani Sang (WSOY 2022), on mukaansa tempaava romaani vallasta, rakkaudesta ja selviytymisestä.

Romaanin päähenkilö Kong Dawei elää köyhässä vuoristokylässä, ja yrittää maksaa ottosisarustensa kansalaisvelkoja. Hän on ammatiltaan bianfu, joka salakuljettaa kiellettyä tavaraa yön pikkutunneilla. Eräänä yönä suoritettu keikka uuden parin kanssa ei pääty kuitenkaan toivotulla tavalla. Yön seurauksena Dawei joutuu jättämään rakkaansa taakseen ja pakenemaan tutusta kotikylästään. Hän ei onnistu kuitenkaan pysyttelemään piilossa, vaan joutuu valtion eteläiseen pääkaupunkiin, jota hallitsee Valkoisen Tiikerin klaanin julma valtiatar. Dawei joutuu klaanin palvelukseen, ja hänen ainoa tavoitteensa on päästä takaisin rakkaidensa luokse, keinolla millä hyvänsä.

Kirjan keskeisimmät teemat ovat valta ja eriarvoisuus. Nämä teemat näkyvät monessa eri tasossa. Dawein kotikylässä, köyhässä vuoristossa vain varakkaat saavat elää haluamaansa elämää. Kansalaisvelat varjostavat jokaisen kyläläisen arkipäivää. Kansalaisvelan maksamattomuudesta joutuu pakkotyöleirille, jossa odottaa vääjäämättä kuolema. Romaanin valtio Fusang on jaettu kolmeen eri valtaklaaniin. Dawein ollessa Valkoisen Tiikerin Klaanin palveluksessa, tulee esiin hyvin valtaa pitävien asema suhteessa kaikkiin muihin. Kirjassa on jopa hieman rajuja kohtauksia, jotka korostavat valtaa pitävien asemaa muihin nähden. Toisaalta kirjassa kuvataan myös, miten eritavalla valtaa voidaan käyttää.

Kirjassa tärkeässä osassa ovat myös ihmissuhteet. Dawei kokee matkallaan kaiken tasoisia ihmissuhteita, jotka kaikki ovat jollain tavalla koskettavia. Hyvässä kirjassa tarinan mukana kulkee aina rakkaustarina, niin myös tässä. Dawei kokee lohdutonta rakkautta ottosisarustaan Drayta kohtaan. Dawein ja Drayn rakkaustarina näkyy lähinnä Dawein muistelemissa, ihanissa hetkissä Drayn kanssa. Kirjassa käsitellään myös ystävyyttä ja sisarusten välistä rakkautta. Erityisesti Dawein isoveli, Ren, joka on huolehtinut hänestä pienestä pitäen, on Daweille erityisen rakas. Kirjassa kuvataan sydäntä särkevästi veljesten erottaminen, heidän armoton kipunsa ja kaipuunsa, joka siitä koituu. Kirjassa ihmissuhteet luovat samaistuttavuuden tunteen, ja luovat syvyyttä Dawein elämään. Ihmissuhteet luovat myös lohtua ja toivoa julmuuden keskelle. Kirjassa ihmissuhteet ovat ikään kuin vastapaino vallalle ja siitä koituvalle julmuudelle.

Sang on ajatuksia herättävä, koskettava romaani. Kirja on täynnä tärkeitä teemoja, muttei silti liian raskasta luettavaa. Lämpimät ihmissuhteet luovat kontrastia vakavien teemojen keskelle. Kirjassa on paljon miljöön kuvailua, joka luo syvyyttä ja uskottavuutta tarinaan. Sang on mielenkiintoinen romaani, joka nostattaa niin lämpimiä kuin kylmiäkin tunteita. Kirja naurattaa, itkettää ja jopa lumoaa lukijansa.

← Takaisin
seuraa meitä