Kirja-arviot
7.9.2020
|
Milka Mikkola, 14 v.

Ykköskenttä

Kalle VeirtoKuin kettu kanalassa (Tähtiketju 3), Karisto 2020

Kuin kettu kanalassa kansikuva, jääkiekkoilijoita, jääkiekkomaila ja luistimet

Teos kertoo 15-vuotiaasta Jonne Susi nimisestä jääkiekon pelaajasta ja hänen vuodestaan SM-sarjassa. Jonne on itse pelannut vasta vähän aikaa, mutta on yksi joukkueensa kärkipelaajista. Joukkue pelaa kevätkauden aikana jännittäviä otteluita eri joukkueita vasaan tavoitteenaan voittaa mahdollisimman monta peliä ja päästä kymmenen joukkueen SM-sarjaan.

Kirjan päähenkilö on Jonne ja sivuhenkilöitä ovat muun muassa Jonnen pelikaveri Niklas (Mätä Kukko) Jonnen tyttöystävä Iida ja Jonnen vanhemmat. Jonne on kova treenaaja, joka ei hanki itselleen kauheasti hankaluuksia, hän on myös hyvä koulussa. Jonnesta ei kerrottu kirjassa kauheasti yksityiskohtaisia piirteitä, joita olisin itse halunnut kuulla enemmän. Hänestä jäi silti sellainen kuva, että hän on yllättävän mukava ja rauhallinen, vaikka olisin toivonutkin enemmän niin sanotusti sellaista teinimeininkiä. Itse pidin myös todella paljon Jonnen vanhemmista, sillä heistä jäi hyvä kuva rakastavina vanhempina, jotka tukivat Jonnea ja hänen jääkiekkoharrastustaan. Olisin halunnut, että Iida olisi esiintynyt kirjassa useammin, koska Jonne ja Iida olivat mielestäni söpö pari.

Kirjassa käytetään paljon puhekieltä, ja se sopii mielestäni kirjaan, koska suurin osa lukiolaisista on oletetusti teini-ikäisiä. Itse ymmärsin kirjaa hyvin, paitsi joukkueen pojilla oli tosi kummallisia lempinimiä, ja niissä menin välillä sekaisin.

Yleensä luen mieluiten urheiluun liittyviä kirjoja, koska se kiinnostaa minua eniten. Sen takia tämä kirja sopi minulle hyvin ja pidin tästä kovasti. Kirjan lukemiseen ei mennyt paljon aikaa, ja sain sen noin viikossa luettua, kun luin joka päivä 15 minuuttia.

Teoksessa parasta olivat ottelut. Oli kiinnostavaa, kun joukkue pelasi otteluita eri joukkueita vastaan, ja peleissä oli vähän jännitystä mukana. Myös pelien tunnelmaa oli kuvailtu hyvin eivätkä ne olleet liian pitkiä eivätkä liian lyhyitä. Olisin itse halunnut kuulla enemmän Jonnen vapaa-ajan elämästä, esimerkiksi siitä, miten hänen koulunsa menee ja muista kavereista yms.

Teos sopii teini-ikäisille lukioille, suurimmaksi osaksi urheilijoille. Tämä kirja on helppolukuinen eikä liian pitkä. Kirjaa ei välttämättä ymmärrä, jos ei ole pelannut tai seurannut jääkiekkoa, koska kirjassa käytetään paljon jääkiekollisia termejä. Itse en lue usein kirjoja, mutta tämä kirja oli helppolukuinen ja sopivan pituinen.

← Takaisin
seuraa meitä