Kirja-arviot
3.12.2015
|
Anni Manninen, Outokummun lukio

Sara Shepard: Valehtelevat viettelijät

Sara Shepard: Tyrmäävä. Suom. Sirpa Parviainen. Gummerus 2015.

Sara Shepardin Valehtelevista viettelijöistä kertova kirjasarja saa jälleen jatkoa. Päähenkilöinä ovat edelleen neljä ystävystä: Aria, Emily, Hanna ja Spencer. Vaikka sarja on jatkunut jo yhdenteentoista osaan asti, löytyy kirjailijalta edelleen uusia ässiä hihastaan.
Shepard paljastaa kirjassa uusia puolia teoksensa henkilöistä ja heidän menneisyydestään. Mikään henkilöhahmoista ei ehdi muodostua tylsäksi uusien paljastuksien myötä. Vanhojen hahmojen luonteesta saa paremmin kiinni, kun heidän elämäänsä kuvataan lisää tiedonmurusia jakaen. Yksi kirjan henkilöistä on edelleen mysteerinen A, joka kiristää ystävyksiä heidän omien salaisuuksien ja tekojen voimalla. Kirjaa lukiessa alkaa itsekin pohtia, kuka A oikeasti on.
Hanna aloittaa vakoilun todenteolla ja alkaa siten tutustua A:n ajatusmaailmaan. Spencer vuorostaan huomaa kauhukseen, ettei A:lta pysy turvassa edes Rosewoodin ulkopuolella. Aria ja Emily kamppailevat omien salaisuuksiensa kanssa samalla peläten niiden paljastumista.
Sarjalle tunnusomaisesti juoni kulkee eteenpäin neljän kertojan silmin, eikä tarina jää kertaakaan junnaamaan paikalleen. Juoneen on ripoteltu myös sopivasti huumoria ja ironiaa värittämään mysteerien täyttämää tarinaa. Välillä kerronta on kuitenkin hieman liian toiminnallista, joten on keskityttävä tarkkaan tajutakseen tapahtumien kulun. Ehkä juuri monista käänteistä johtuen on mahdotonta arvata mitä juonessa seuraavaksi tapahtuu.
Kirjaa ymmärtääkseen suosittelen lukemaan kirjasarjan aivan ensimmäisestä osasta alkaen. Siten ymmärtää henkilöiden luonteita ja tekoja, sekä juonen kulkua kaikkein parhaiten. Kaikki sarjan kirjat noudattelevat suurin piirtein samaa kaavaa: A kiristää tyttöjä, salaisuuksia paljastuu ja päähenkilöt joutuvat hankaluuksiin. Samasta kaavasta huolimatta uusinkin osa on yllättävä, mielenkiintoinen, hauska ja mysteerien täyttämä.

Tähdet 3,5/5

← Takaisin
seuraa meitä