Kirja-arviot
28.1.2022
|
Maya Chavda, 14v

Ympäristökatastrofin turmelema kotimaa

Silkkomaahan kadonneet kansikuva

Joonas Riekkola: Silkkomaahan kadonneet (Karisto, 2021).

Olen aina pitänyt scifi kirjoista, sillä ne käsittelevät usein keskeisiä maailman ongelmia. Tämä kirja ei poikennut muista, sillä se käsittelee ilmastonmuutosta mielenkiintoisesti ja ymmärrettävästi. Silkkomaahan kadonneet -kirjasta oli helppo nauttia.

Kirjan päähenkilö Ilves on nuori poika, jonka vanhemmat ovat kadonneet Silkkomaan uumeniin kuivan kauden retken aikana. Ilveksellä on kuitenkin vielä isoäiti. Ilves on karannut kotikylästään, jossa isoäiti asuu, ja on löytänyt majoituspaikan kylän läheltä. Västäräkin, eli Ilveksen parhaan ystävän vanhemmat ovat kylän johtajia. Västäräkki on auttanut Ilvestä selviytymään kylmän ja sateisen kauden läpi kokonaisen vuoden ajan.

Ilves löytää kuolleen kyläläisen kotikylänsä lähettyviltä. Hän päättää kertoa tästä kylälle, mutta vaarantaa vapautensa samalla. Ilveksen kertomusten takia kylän johtajat lähtevät katsomaan kuollutta henkilöä. Tämän jälkeen Ilves vangitaan kylään, mutta hän karkaa sieltä pian. Ilveksen seikkaillessa kylän lähistöllä, hän löytää Ainon. Aino ei kuitenkaan ole samanlainen kuin muut. Kun kylän johtajat löytävät Ainon ja Ilveksen, he vievät heidät takaisin kylään. Ainoa jahtaava palkkasoturijoukko saapuu kylään, ja kertovat Ainon olevan heille velkaa. Ilves, Aino sekä Västäräkki lähtevät kyläläisiä ja palkkasoturijoukkoa pakoon Silkkomaahan etsimään Ainon kotikylää. Matkan varrella kuitenkin tulee vastaan paljon Silkkomaan hirviöitä ja vaaroja. Ilveksellä on myös toinen tavoite matkalla: etsiä vuosia sitten kadonneet vanhempansa.

Kirja vie lukijan ympäristökatastrofista kärsivään Suomeen. Maa on kuollutta ja täynnä erilaisia hirviöitä sekä outoa väkeä että menneen maailman jälkeensä jättämiä ongelmia. Kirjan miljöötä voidaan kuvailla dystopiaksi. Kirja herätti paljon ajatuksia siitä, miten Suomi selviytyy ympäristökatastrofista.

Kirja oli hyvin helppolukuinen ja lauseista sai aina selvää. Juoni oli selkeä ja kirjan huipennuskohdissa oli hankalaa laittaa kirja kiinni. Miljöötä kuvailtiin aina paljon, joten ei ikinä tuntenut olevansa väärässä miljöössä. Tapahtumapaikat elävöityivät helposti mielessä. Kirja on mielestäni suunnattu lapsille ja nuorille, jotka tykkäävät lukea scifiä. Jos kirjasta ilmestyy toinen osa, haluan ehdottomasti lukea sen!

← Takaisin
seuraa meitä