Kirja-arviot
30.3.2019
|
Jade Eronen, 17 v.

Zlatan Ibrahimovićin matka läpi useiden joukkueiden

Zlatan Ibrahimović, Mats Olsson: Jalkapallo olen minä (Suom. Kati Valli, WSOY 2018)

Tämä kirja oli Zlatanin toinen omaelämäkerta. En ole lukenut hänen ensimmäistään Minä, Zlatan Ibrahimovićia, joten en tiedä millainen rakenne siinä oli, mutta tässä kirjassa keskityttiin nimenomaan Zlatanin jalkapallouraan eikä esimerkiksi myös yksityiselämään. 

Kirjassa käydään läpi Zlatanin matka vuodesta 1999, jolloin hän teki debyyttinsä Malmö FF:n miesten pääsarjajoukkueessa, vuoteen 2018, jolloin hän vaihtoi seuraa Manchester Unitedista LA Galaxyyn. Jokainen kirjan osio seuraa samanlaista kaavaa. Ensin esillä on aukeama, jossa lukee joukkueen nimi ja sen alapuolella näkyvät vuodet, jolloin Zlatan pelasi joukkueessa. Myös ottelu-, minuutti-, syöttö- ja maalistatistiikat mainitaan. Lisäksi Zlatanin maajoukkueaika (2001-2016) käydään läpi sen jälkeen, kun seurajoukkueista on kerrottu. 

Aloitussivun jälkeen Zlatan kertoo sen ajan ajatuksistaan, kun hän kuuli mahdollisesta siirrosta uuteen joukkueeseen. Lisäksi hän kertoo joitain asioita, mitä tapahtui joukkueessa hänen ollessaan siellä, esimerkiksi mahdollisista konflikteista valmentajien kanssa ja otteluista, jotka jäivät erityisesti hänen mieleensä.

Kirjassa on Zlatanin haastattelujen lisäksi eri joukkuekavereiden ja valmentajien haastatteluja, joissa he muun muassa kertovat millaisena he pitävät Zlatania sekä kentällä että sen ulkopuolella. Monet haastatellut kertovat kirjassa, että he olivat saaneet Zlatanista vääränlaisen kuvan ennen kuin olivat oppineet tuntemaan hänet.

Omaelämäkertaan on laitettu myös paljon kuvia ja niitä selittäviä tekstejä, jotka auttoivat pysymään kirjan mukana. Viimeiseksi jokaisen joukkueen osiossa kerrottiin tiivistetysti kaikki Zlatanille mieleenpainuvimmat asiat siltä ajalta, kun hän oli ollut joukkueessa.  

Pidin kirjasta todella paljon, koska kirjan rakenne oli hyvin selkeä. Aiemmat omaelämäkerrat, joita olen lukenut, ovat olleet ehkä hieman tylsiä, koska niissä on ollut niin paljon tekstiä ilman kuvia, eikä selkeää rakennetta ole ollut. Tässä kirjassa olevat kuvat olivat mielestäni hyvä lisä.

Mitä enemmän kirjaa luin, sitä enemmän pidin Zlatanista ja ymmärsin häntä. Oli hyvin innostavaa lukea hänen asenteestaan ja intohimostaan jalkapalloa kohtaan. Nuorena Zlatan saattoi olla liian ylimielinen ja epäammattimainen, mistä hän sai myös paljon kritiikkiä. Jokainen kuitenkin tekee elämässään virheitä, mutta tärkeintä on oppia niistä. Kirjassa käy ilmi, että Zlatan oppi virheistään. Inspiroivinta oli kuitenkin lukea hänen henkisestä kasvustaan ammattilaiseksi. 

← Takaisin
seuraa meitä