Bloggaaminen on suosittu kirjoittamisen laji Suomessa ja kansainvälisesti. Kuka tahansa voi perustaa blogin – omien tekstien julkaisukynnys on nykyään matala.
Tällä hetkellä erityisesti anglosaksisessa maailmassa blogeihin perustuvat kirjat ovat nouseva trendi. Tästä loistava esimerkki on Zoella-blogia kirjoittavan Zoe Suggin viime vuonna julkaisema fiktiivinen teos Girl Online (linkistä pääsee kirjan arvosteluun), joka myi ennätysmääriä julkaisuviikollaan ja nousi välittömästi vuoden eniten myyneeksi kirjailijaksi. Teinibloggaajan arjesta kertova teos sai kuitenkin aikaan suuren kohun, kun kävi ilmi, että kirja olikin haamukirjoittajan kynänjälkeä. Kyseinen tapaus aiheutti närää monissa Zoellan faneissa.
Blogikirjojen joukosta löytyy myös tavaomaisempia menestystarinoita: eräs kuuluisimmista blogiin perustuvista kaunokirjoista on valkokankaallekin päätynyt Julie & Julia, joka perustuu amerikkalaisen Julie Powellin yritykseen elävöittää avioliittoaan ja arkeaan valmistamalla kaikki 524 reseptiä edesmenneen julkkiskokin, Julia Childin, keittokirjasta vuoden aikana. Kirja on oivallinen sekoitus huumoria, lämpöä ja älyä – kaiken kaikkiaan hurmaava esimerkki muistelmatyyppisestä proosasta. Päällepäin ei arvaisikaan, että kyseessä on blogiin perustuva teos. Toinen mainitseminen arvoinen esimerkki on Petite Anglaise (2008, Tammi), joka seurasi vuoden verran samannimisen brittibloggaajan elämää Pariisissa. Hykerryttävän hauska teos käsittelee blogin kirjoittajan, Catherine Saundersin, kommelluksia niin parisuhteessa kuin työelämässäkin.
Vaikka kaunokirjallisia blogikirjoja on ilmestynyt markkinoille, Lumiomena-kirjablogia ylläpitävä kustannustoimittaja Katja Jalkanen on sitä mieltä, että niitä on vaikea myydä kustantamoille: ”Kauno- ja harrastekirjallisuudessa on tässä iso ero. En usko, että kustantamot innostuvat kaunokirjallisuuden puolella bloggaajien teoksista nimenomaan bloggaajakirjoina.” Jalkanen muistuttaa, millaisia käsikirjoitusmääriä kustantamot saavat vuosittain ja toteaa, että joukosta erottuakseen täytyy tekstin olla laadukasta – oli kirjoittaja bloggaaja tai ei.
Useimmissa tapauksissa blogeihin perustuvat kirjat ovatkin tietokirjoja: lifestyle-, leivonta-, ja käsityöblogit ovat äärimmäisen suosittuja ja monet saavat kirjasopimuksia niiden pohjalta. ”Moni tuon ’alan’ bloggaaja on jo julkkis, kuten vaikkapa Me Naisissa blogiaan pitävä Kalastajan vaimo, jolta tulee käsityökirja tänä keväänä. Kinuskikissa-blogistaan tuttu Sini Visa on perustanut yrityksen bloginsa ympärille”, Jalkanen toteaa. Hän kokee tällaisen kirjallisuudenlajin lisääntyvän entisestään riippuen kiinnostuksesta blogeihin: ”Osa tämän alan bloggaajista on jo niin vankkoja osaajia, että vaikka he lopettaisivat bloginsa, niin leivonta-, sisustus-, käsityö- tms. toiminta tulee jatkumaan. Kuka tahansa bloggaaja ei voi julkaista kirjaa, vaan tietokirjailijaksi päätyvillä on erityistä taitoa omalta alaltaan.”
Erityisesti Yhdysvalloissa blogeista kootut tietokirjat ovat tällä hetkellä suuressa nousussa: monet lifestylebloggaajat kuten A Beautiful Mess -blogin sisarukset Emma Chapman ja Elsie Larson ja Cupcakes and Cashmere – blogin Emily Schuman, ovat viime vuosina julkaisseet suosittuja kirjoja. Nämä kuitenkin pitäytyvät varsin läheisesti blogimuodossa, eivätkä tee suurta vaikutusta kirjallisina tuotoksina. Jalkasen mukaan blogikirjoittaminen voikin auttaa kirjailijaa jäsentämään ajatuksiaan sekä markkinoimaan teoksiaan, mutta pelkkä blogin pitäminen ei tee kirjailijaa. Jää nähtäväksi, pysähtyykö blogikirjatrendi yleisön kiinnostuksen tai kirjoittajien taidon puutteeseen, vai pystyvätkö entistä useammat blogikirjoittajat laajentamaan toimenkuvaansa kirjailijoiksi.
Juttu julkaistu ensimmäisen kerran painetussa Lukufiiliksessä (2/2015)
Tilanne nyt: vlogikirjat ovat syrjäyttäneet blogikirjat, eli tubettajien julkaisemat kirjat. Esimerkiksi jutussa mainittu Zoella on kirjoittanut romaanilleen jatko-osan, hänen veljensä – myös tubettaja – Joe Sugg julkaisi sarjakuvakirjan Username: Evie, Alfie Deyes eli PointlessBlog on julkaissut jo kaksi erilaista puuhakirjaa (PointlessBook 1&2). Suosittuja teoksia ovat myös tubettajien omaelämänkerralliset teokset, joita ovat kirjoittaneet muun muassa Tyler Oakley, Connor Franta, Tanya Burr ja Joey Graceffa.