Ilmiöt
10.4.2024
|
Natalia Niittymies, 17v

Ihanat ja pelottavat kohtaamiset – Dess Terentjevan novellissa haetaan yhteyttä

Dess Terentjeva

Dess Terentjeva on suomenvenäläinen aikuisten- ja nuortenkirjailija, joka on tunnettu etenkin nuortenkirjoistaan Ihana (2021) ja Freestyle (2023). Vuoden 2024 Lukuviikon teemana on kohtaaminen. Lukufiilis haastatteli Terentjevaa hänen Lukuviikon novellistaan Höllii, joka kertoo siitä, miten jännittävää, mutta myös ihanaa uusiin ihmisin tutustuminen voi olla. 

Millaisista ideoista tai ajatuksista novelli lähti liikkeelle? 

”Tämän vuoden Lukuviikon teemana on kohtaaminen, joten lähdin ideoimaan sen ympärille. Koska moni lukija on toivonut pääsevänsä uudelleen säeromaanieni maailmoihin, joten päätin antaa Ihanan ja Freestylen muutamalle hahmolle mahdollisuuden kohdata paitsi lukijat, myös toisensa.” 

Millainen kirjoitusprosessi oli? Oliko novellia helppoa, tai vaikeaa kirjoittaa, ja mistä luulet, että se johtui? 

”Kirjoitusprosessini on yleensä suoraviivainen: suunnittelen tekstin ja kirjoitan suunnitelman pohjalta. Romaaneissa suunnitelma muuttuu matkan varrella, mutta lyhyt teksti saattaa vastata suunnitelmaa hyvinkin tarkasti. Höllii-novellin kirjoittaminen ei tuntunut vaikealta, koska tunsin hahmot valmiiksi, ja teema oli mieluinen.” 

Millaisia ajatuksia tai tunteita toivot herättäväsi lukijassa? 

”Toivon, että Höllii voisi antaa samastumispintaa ihmisille, joita jännittää kommunikoida muiden kanssa. Jos novelli antaa rohkeutta kommunikoimiseen, vielä parempi! Toivon myös, että lukijoitani ilahduttaa kuulla, mitä tutuille hahmoille kuuluu.” 

Mitä haluat kertoa ihmissuhteista novellissasi? 

”Ihmissuhteissa on tärkeää kommunikoida, olipa kyse aloitteen tekemisestä, kehumisesta tai kannustamisesta.” 

Millä tavalla haluat käsitellä queer-teemoja tuotannossasi? 

”Queer-lähtöisesti, mikä tarkoittaa sitä, että ilot ja surut näytetään totuudenmukaisesti. Tämän takia taustatutkimus on tärkeää. Lisäksi haluan, että queer-tematiikkaa ja -hahmoja voisi olla missä tahansa tarinassa, eli monipuolisuus kiinnostaa.” 

Miksi ihmissuhteista kirjoittaminen on tärkeää? 

”Koska ihminen on sosiaalinen eläin. Ihmissuhteet ovat asia, joka koskettaa meitä kaikkia, mikä näkyy myös silloin, kun hyvistä ihmissuhteista tai suhteista ylipäätään on puutetta.” 

Millaisia teoksia haluaisit tehdä tulevaisuudessa? 

”Minulla on usein monta samanaikaista ideaa ja haluaisin toteuttaa ne kaikki! Haluaisin vaikuttaa lukijan tunteisiin ja sanoittaa jotakin, mille lukijalla ei aivan ole sanoja, tai näyttää jotakin aivan uutta.” 

Millaiset asiat ovat palkitsevia kirjoittamisessa? 

”Arkikirjoittaminen tuo minulle paljon onnistumisen kokemuksia: kun kohtaus tai luku valmistuu, kun ensimmäinen versio on tehty, kun saan editointisuunnitelman kasaan ja niin edelleen. Kustannussopimuksen solmiminen on aina juhlan paikka. Kun kirja on ilmestynyt, kohtaamiset lukijoiden kanssa – livenä tai somessa – ovat hyvin palkitsevia ja usein koskettavia. Myös palkinnot ja ehdokkuudet ovat imartelevia, mutta ne eivät koskaan ole päätavoite tai syy kirjoittaa.” 

Millaiset asiat ovat vaikeita kirjoittamisessa? 

”Taloudellinen epävarmuus sekä epävarmuus siitä, julkaistaanko työn alla oleva kirja. Näiden rinnalla ajoittaiset umpikujat kirjoittamisen parissa tuntuvat enimmäkseen haasteilta, joita on kiinnostavaa ratkoa.” 

Mitä kirjoittaminen merkitsee sinulle elämässäsi? 

”Kirjoittaminen, kirjallisuus ja vieläkin laajemmin fiktio ovat aina olleet niin kiinteä osa elämääni, etten osaa kuvitella elämää ilman kirjoittamista. Kirjoittaminen on asia, jota en pysty olemaan tekemättä, eli kyse on jostakin hyvin välttämättömästä asiasta.” 

Lue novelli täältä.

← Takaisin
seuraa meitä