Kirjailijat
23.8.2019

”Vaikuttavimmat lukukokemukseni sijoittuvat nuoruuteen”

Nelli Hietala kirjoittaa näennäisen kepeää, mutta eettisiä ongelmia sisältävää YA-kirjasarjaa.

Kuva: Mikaela Holmberg, Karisto

Elämää eteisessä, Miia Martikainen on sarjan kolmas osa. Mistä Miia-kirjat kertovat?

”Päähenkilönsä Miian arkisista seikkailuista ja tuumailuista. Miia on sarjan ensimmäisessä osassa 17-vuotias ja kasvaa noin vuoden jokaisen osan välissä. Pyrkimykseni on ollut, että kaikissa kirjoissa on mukana sekä kepeämpiä ihmissuhdekuvioita että suurempia eettisiä pulmia.”

Mistä idea sarjaan lähti?

”Pidin itse teininä valtavasti tyttökirjoista. Halusin kirjoittaa helposti luettavan, näennäisen kepeän tyttökirjan, jonka eettiset pohdinnat ovat kiinni juuri tässä ajassa, mutta joka kuitenkin painii osittain samojen ongelmien kanssa kuin nuoret aina: Kuka minä olen? Mitä haluan elämältä? Viime kädessä kaikki lähti kuitenkin Miiasta. Kun sain kiinni hänen äänestään, muu seurasi perässä itsestään.

Mitä uutta ”Elämää eteisessä, Miia Martikainen” -kirjassa on aikaisempiin osiin verrattuna?

”Sarjan kolmannessa osassa Miian ystävä Anna ihastuu Maailma Pulassa -festareilla kolumbialaiseen Eduardoon ja tytöt joutuvat pohtimaan erityisesti toiseuteen liittyviä kysymyksiä monelta kantilta. Myös lukion päättyminen ja ero ystävistä mietityttävät Miiaa.”

Mitä toivot teostesi antavan lukijalle?

”Iloa, mutta myös samaistumisen, ehkä jopa voimaantumisen kokemuksia.”

Minkälainen kirjoittaja sinä olet?

”Ajankäytön suhteen hyvin kurinalainen. Työskentelen kahdeksasta kolmeen lasten ollessa poissa kotoa. Koko työpäivä menee harvoin kirjoittamiseen, myös lukeminen ja asioihin perehtyminen vievät osansa. Tekstin suhteen olen henkilökeskeinen. Minulle on luontevampaa lähteä liikkeelle pikemminkin hahmot kuin juoni edellä.
Pidän ihmisten välistä dynamiikkaa usein kiinnostavampana kuin varsinaisia tapahtumia.”

Minkä vinkin antaisit nuorelle kirjoittajalle tai sellaiselle, joka haluaisi alkaa kirjoittaa?

”Kannattaa pitää kirjoittaminen mahdollisimman arkipäiväisenä, jotta siihen tulee tartuttua usein. Liian kovat vaatimukset ja suuret suunnitelmat lamaannuttavat helposti. Vaikka aluksi tuntuisi siltä, ettei millään keksi kirjoittamista, lähes poikkeuksetta jotain kuitenkin syntyy, kun ryhtyy toimeen. Erilaiset kirjoitusharjoitukset ja -oppaat ovat hyviä mielikuvituksen apuvälineitä.”

Mikä on ollut mieleenpainuvin lukukokemus tai muisto kirjoihin ja lukemiseen liittyen?

”Mieleenpainuvimmat lukukokemukseni sijoittuvat pääsääntöisesti nuoruusikään, ehkä vaikutuin silloin helpommin. Jeanette Wintersonin Taidetta ja valheita laittoi elämäni uusiksi kaksikymmentävuotiaana. Kirjan luettuani päätin lopettaa silloiset rakennusrestauroinnin opintoni ja lähteä Oriveden opistoon.”

Mikä on paras aika ja paikka lukea?

”Lukemisessa parasta on se, että se ei ole kiinni ajassa eikä paikassa. Sen avullahan pikemminkin pääsee niistä irti. Luen kaikkialla, usein jopa ruokaa laittaessani.”

Mitä luet tällä hetkellä?

”Maaginen aarrekartta – Eräretki 200 kainuulaiseen tarinapaikkaan. Kaunokirjapuolella sain juuri loppuun Soili Pohjalaisen Valuvian.”

Lukeminen on…

”…ainoa keino nähdä maailma muiden silmin.”

← Takaisin
seuraa meitä